Ustawa o pizzy

Dodano:   /  Zmieniono: 
Włoscy parlamentarzyści, powodowani troską o pizzę neapolitańską, chcą, żeby przysmak ten podlegał rygorystycznym normom prawnym.
Projekt ustawy liczy sobie trzy stronice, zawiera osiem artykułów i  sześć podpunktów. Opublikowano go w czwartek w dzienniku urzędowym.

Prawdziwa pizza neapolitańska musi być - według propozycji ustawodawczej - okrągła, a jej średnica nie może przekraczać 35 centymetrów. Grubość pizzy w części środkowej nie może przekraczać 0,3 centymetra, a grubość obrzeża - 2 centymetrów.

Ustawa dokładnie określa, jakiej mąki, soli, drożdży i pomidorów wolno używać do pizzy neapolitańskiej. Podpunkty projektu ustawy są jeszcze bardziej szczegółowe.

Pizza klasyczna - Margherita - ma być wyłożona serem mozzarella, ale nie dowolnym; dopuszczalna jest wyłącznie mozzarella "z  południowych Apeninów".

Nazwa "Margherita extra" miałaby przysługiwać wyłącznie pizzy z  bardzo specyficznym serem mozzarella - wyprodukowanym z bawolego mleka i będącym specjalnością południa Italii.

Ciasto do prawdziwej pizzy neapolitańskiej ma być zagniatane ręcznie.

Projekt ustawy powstał z inicjatywy neapolitańskich pizzerii, pragnących ustrzec się podróbek. Przewidziano kontrole w  pizzeriach, choć nie określono, na czym miałyby polegać i jakie sankcje groziłyby za "fałszowanie" pizzy neapolitańskiej.

ss, pap