Artykuł sponsorowany

Kuchnia Węgier

Dodano:
EgeSzege Źródło: mat. prasowe
Sezon urlopowy w pełni. Jak zawsze w tym okresie na urlopowiczów czeka wiele atrakcji, nie tylko kulturalnych. Ciepłe wieczory to doskonała okazja do poznania nowych kultur i smaków. Tu z pomocą nadciągają punkty gastronomiczne na Bulwarach w Warszawie nad Wisłą.

W wakacje nie każdy może pozwolić sobie na wyjazdy do innych krajów. W tym roku, jak wynika z badań, tylko co czwarty Polak planuje wyjazd za granicę. Mamy dobrą wiadomość dla spragnionych zagranicznych smaków bez konieczności wyjazdu. Kuchnia Węgier jest odrębnym zjawiskiem wśród kuchni świata. Należy do najbardziej znanych i charakterystycznych w Europie. I chociaż w centrum węgierskiej kuchni jest 6 podstawowych składników, to jej fenomen polega na tym, że z owych sześciu składników kucharze potrafią wyczarować niezliczoną ilość dań.

Tego zadania podjęli się właściciele Twister- Catering, którzy w pawilonie „EGESZEGE” przy Bulwarach nad Wisłą serwują pyszne dania węgierskie własnej produkcji.

EgeSzege

Prawdziwą perełką jest Halászlé, czyli oryginalna zupa rybna, którą można tu spróbować, serwowana z kawałkami karpia isuma. Ponieważ zupa ta na Węgrzech ma tyle wersji ile jest tam miast i miasteczek, śmiało można powiedzieć, że nasza nadwiślańska w niczym nie odstaje od tych, które można zjeść nad Cisą i Dunajem.

Wpływ naszej rodzimej kuchni na kuchnię Węgrów to bogactwo klusek. Najsłynniejszymi sągaluszki, które stanowią doskonały dodatek do dań np. z kurczaka.

Najbardziej znaną potrawą rodem z Węgier jest Lecsó i aż trudno uwierzyć, że to danie nie było u nas znane jeszcze kilkanaście lat temu. Jest ono dla Węgrów tym, czym dla nas jest bigos. Bazę stanowią tu składniki warzywne i przygotowuje się je z papryki, cebuli i pomidorów. I chociaż pierwowzór stanowi dodatek do ryżu czy ziemniaków, w Polsce żyje ono własnym życiem. Na Bulwarach można spróbować go w dwóch wersjach: tej wegańskiej bez dodatku mięsnego i tradycyjnej, z dodatkiem kiełbasy.

A na szybką przekąskę dla spacerowiczów Twister-Catering przygotował langosze w kilku rodzajach. Te drożdżowe placki z solą z różnymi dodatkami (np. tarty ser żółty, śmietana czy zalewa czosnkowa) pełnią w Budapeszcierolę „fast-food’a”.

EgeSzege

Aby poczuć się jak cesarz Franciszek Józef, wystarczy zjeść jego ulubione ciastko- Isler w towarzystwie pysznej kawy.

Nie trzeba tracić czasu na podróż na Węgry, aby skosztować charakterystycznych i wyrazistych w smaku potraw. W końcu przyjaźń polsko-węgierska trwa od lat, dlatego w „EGESZEGE”z okazji Święta Narodowego Węgier,w niedzielę 20 sierpnia czekają na gości specjalne kulinarne atrakcje.

Zapraszamy Państwa do EGESZEGE

Szeretettel várjuk Önöket!

Twitster Catering

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...