Najdroższe wino świata kosztuje 40 tysięcy dolarów. Zobacz, skąd pochodzi
Ile można zapłacić za butelkę wyśmienitego wina? Okazuje się, że nawet 40 tysięcy dolarów. Przynajmniej tyle według magazynu „Fortune” zapłacił za butelka węgierskiego tokaja Essencia z rocznika 2008 nabywca z Chin. Rocznik ten, w ilości 18 butelek, po prawie dekadzie leżakowania, trafił właśnie na światowy rynek.
Jego horrendalnie wysoka cena to wynikowa zarówno długotrwałego i kosztownego procesu produkcji, jak i rzadkości odpowiednich dla tego trunku winogron. Są bowiem lata, gdy winogrona Aszú, z których powstaje ten rodzaj tokaja, nie nadają się do jego produkcji. Co więcej, żeby wyprodukować 1,5 litrową butelkę tego wina, potrzeba prawie 200 kilogramów ręcznie zbieranych winogron.
Wino Essencia różni się od innych win typu tokaj z winogron Aszú także tym, że jest w całości wyprodukowane z soku winogron Aszú, bez dodatku wina bazowego, które rozcieńczałoby słodycz. Z kolei wysoki poziom cukru w syropie z winogron Aszú sprawia, że fermentacja trwa nawet do ośmiu lat (w porównaniu do zaledwie kilku dni lub tygodni w przypadku większości win). Efekt to ekskluzywne, słodkie wino, które można trzymać w charakterze inwestycji przez kolejne 100 lat.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.