Żmijówka po wietnamsku
Dodano:
Najbardziej znanym alkoholem z Dalekiego Wschodu jest sake, napój alkoholowy z Japonii wytworzony przez fermentację ryżu. Mniej popularną formą wytwarzania alkoholu ryżowego jest Wietnamskie wino ryżowe, fermentujące razem z marynowanym wężem.
Jadowity wąż, przeważnie kobra lub żmija, zamknięty jest w butelce razem z winem, a jego jad neutralizowany jest przez alkohol. Aby ruou ran, jak Wietnamczycy nazywają ten alkohol, nabrał pełni swoich walorów, wąż powinien być włożony do butelki z winem parę miesięcy przed spożyciem.
Snake Village, dzielnica położona na przedmieściu Hanoi, uznawana jest za najlepsze miejsce do próbowania tego wina. Napój swoją popularność w Wietnamie zawdzięcza między innymi wierzeniom, że wąż ma wiele właściwości leczniczych oraz poprawia potencję. Unia Europejska zabrania wwożenia tego wietnamskiego wina na swój obszar.
"Gazeta Wyborcza", pmr