Żmijówka po wietnamsku

Dodano:
(fot. Khương Việt Hà)
Najbardziej znanym alkoholem z Dalekiego Wschodu jest sake, napój alkoholowy z Japonii wytworzony przez fermentację ryżu. Mniej popularną formą wytwarzania alkoholu ryżowego jest Wietnamskie wino ryżowe, fermentujące razem z marynowanym wężem.
Jadowity wąż, przeważnie kobra lub żmija, zamknięty jest w butelce razem z winem, a jego jad neutralizowany jest przez alkohol. Aby ruou ran, jak Wietnamczycy nazywają ten alkohol, nabrał pełni swoich walorów, wąż powinien być włożony do butelki z winem parę miesięcy przed spożyciem.

Snake Village, dzielnica położona na przedmieściu Hanoi, uznawana jest za najlepsze miejsce do próbowania tego wina. Napój swoją popularność w Wietnamie zawdzięcza  między innymi wierzeniom, że wąż ma wiele właściwości leczniczych oraz poprawia potencję. Unia Europejska zabrania wwożenia tego wietnamskiego wina na swój obszar.

"Gazeta Wyborcza", pmr

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...