Znów można jeść szpinak z Fukushimy

Dodano:
Szpinak z okolic Fukushimy nie jest już groźny dla zdrowia (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Z uwagi na trwale niski poziom radiacji na niektórych obszarach wokół uszkodzonej japońskiej elektrowni atomowej Fukushima I władze Japonii zamierzają znieść część ograniczeń w sprzedaży pochodzących stamtąd artykułów żywnościowych.

Rzecznik rządu Yukio Edano oświadczył, że zezwoli się na dostawy mleka z okręgu Kitakata w prefekturze Fukishima i innych terenów oraz szpinaku i innych jarzyn z sąsiedniej prefektury Gunma. Dodał, że rząd ograniczy sadzenie ryżu na terenach, gdzie poziom promieniowania jest wyższy od dopuszczalnego.

PAP, arb

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...