Witamina C w cytrusach? Nie - w... papryce

Dodano:
Cytryna zawiera znacznie mniej witaminy C niż pietruszka czy papryka (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Okazuje się, że papryka zawiera znacznie więcej kwasu askorbinowego, czyli popularnej witaminy C, niż cytryna, albo grejpfrut. Węgierski naukowiec Albert Szent-Györgyi odkrył, że 100 gramów papryki zawiera 144 mg witaminy C. Dla porównania w 100 gramach cytryny jest tylko 50 mg kwasu askorbinowego.
Cytrusy zawierają również znacznie mniej witaminy C niż czarna porzeczka (188 mg w 100 gramach), truskawki (66 mg w 100 gramach), poziomki (60 mg w 100 gramach) czy kiwi (59 mg w 100 gramach). Jeśli chodzi o cytrusy - to najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy we wspomnianej wcześniej cytrynie i pomarańczy (ta ostatnia zawiera 49 mg witaminy w 100 gramach). Ale już np. grejpfrut zawiera zaledwie 40 mg witaminy C w 100 gramach, a mandarynka - 30 mg w 100 gramach.
 
Witaminę C zawiera również pietruszka (177 mg w 100 gramach), chrzan (114 mg w 100 gramach) i brukselka (95 mg w 100 gramach).

wp.pl, arb
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...