Marchew - na zdrowie

Dodano:
Marchew jest źródłem cennych witamin i minerałów (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Marchew jest dzisiaj tak popularnym warzywem, że mało kto zastanawia się nad tym skąd pochodzi i kiedy na dobre weszła do naszej kuchni. Tymczasem, chociaż znana jest już od starożytności, na dobre zagościła na naszych stołach dopiero w XVI w. Jej najpopularniejsze odmiany to lenka, amsterdamka i karota.
Marchew jest źródłem cennych witamin i składników odżywczych. W jej składzie znajdują się witaminy z grupy B a także A, C, E, H, K, PP a także składniki mineralne: żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk, wapń, potas, kobalt. Marchew to także źródło kwasu jabłkowego i foliowego, pektyny, inozytolu oraz błonnika.

Ewidentną zaletą marchwi jest jej niska kaloryczność. Dodatkowo warzywo to poprawia wygląd naszej skóry, ma korzystny wpływ na wzrok oraz wzrost odporności organizmu.

Mimo że najbardziej wartościowa jest marchew spożywana na surowo, warto jeść ją również w postaci gotowanej np. z groszkiem czy podawaną jako zupę-krem.

uroda.at, is 
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...