Ofiary modrej kapusty

Dodano:
Surówka z czerwonej kapusty i "wielowarzywna" - to, zdaniem Sanepidu, przyczyna zatrucia 124 gliwickich studentów.
124 osobom udzielono dotychczas pomocy lekarskiej w związku z zatruciem pokarmowym w stołówce studenckiej w Gliwicach. 14 z nich trafiło do szpitali zakaźnych w Gliwicach, Bytomiu i Raciborzu. Ich stan w sobotę poprawił się - poinformował gliwicki Sanepid.

"Ogółem lekarze udzielili pomocy 124 osobom, 14 z nich trafiło do szpitali zakaźnych. Liczymy się z tym, że zachorować mogło więcej osób, ale na razie o tym nie wiemy, ponieważ wielu studentów wyjechało do domu na weekend" - powiedziała w sobotę PAP zastępca powiatowego inspektora sanitarnego w Gliwicach Hanna Nabrdalik.

Pracownicy gliwickiego Sanepidu wytypowali dwie najbardziej "podejrzane" potrawy, które mogły spowodować zatrucie - to surówki z czerwonej kapusty i wielowarzywna. Tego dnia pracownicy stołówki przygotowali po 350 porcji obu surówek. Studencka stołówka wydaje dziennie ok. 750 obiadów.

les, pap

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...