Zakaz jedzenia po 18-stej to mit!

Dodano:
dieta fot. noemiagc/fotolia.pl
Zakaz jedzenia kolacji po 18-stej jest mitem. Zapominanie o ostatnim posiłku jest błędem. Kluczowa kwestia dotyczy pory kolacji. To, o której ją spożywamy zależy od naszego trybu życia. Każda osoba prowadzi indywidualny tryb życia i każda o innej godzinie będzie jadała posiłki. Główną zasadą kolacji jest to, że należy ją zjeść na około 2-3godziny przed snem. To w zupełności wystarczy, żeby organizm poradził sobie ze strawieniem posiłku.
Co jeść na kolację? Jak mówi newsrm.tv Joanna Jarosz, dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego VIMED, nie są wskazane ciężkostrawne i tłuste potrawy. Na talerzu powinny znaleźć się przede wszystkim warzywa – gotowane lub surowe. Dobrym rozwiązaniem jest również zupa krem lub ryba. Podstawą kolacji jest pełnowartościowe białko: nabiał, jajka, ryby oraz węglowodany np. warzywa.  Zdrowa kolacja powinna być lekkostrawna i niezbyt obfita, a  przede wszystkim prawidłowo skomponowana.

Jeśli zjemy kolację np. ok. godziny 18, a będziemy aktywni do późnych godzin nocnych, wówczas odczujemy brak energii, ogarnie nas senność i zmęczenie. Jedząc kolacje należy zwracać uwagę nie tylko na porę, ale też ilości w jakich pochłaniamy posiłek. Obfite wieczorne obżarstwo może zaowocować dodatkowymi kilogramami.

Zdrowa kolacja powinna być lekkostrawna i niezbyt obfita, a  przede wszystkim prawidłowo skomponowana, jak każdy posiłek. Podstawą kolacji jest pełnowartościowe białko: nabiał, jajka, ryby oraz węglowodany np. warzywa. Jeśli chcemy zjeść kolację „na ciepło”, postarajmy się, aby była ona duszona lub gotowana, nigdy smażona na tłuszczu.

Newsrm.tv
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...