Wartościowa pieczarka

Dodano:
Fot. Wikipedia
Wbrew powszechnej opinii pieczarki nie są pozbawione wartości odżywczych. Popularny grzyb zawiera dość dużo białka, jest też bogata w błonnik pokarmowy - a przy tym jest niskokaloryczna, zawiera niewielką ilość tłuszczów i jest całkowicie pozbawiona cholesterolu.
Pieczarki zawierają również prowitaminę D (wzmacnia kości) oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3 - mają pozytywny wpływ na metabolizm). Pieczarka zawiera także fosfor, potas, żelazo, miedź i selen. Białko pieczarek zawiera również aminokwasy egzogenne, których organizm nie potrafi sam syntetyzować.
 
W tej beczce miodu na temat właściwości odżywczych pieczarek jest jednak również łyżka dziegciu - ściana komórkowa pieczarki zbudowana jest z chityny, która może wywoływać dolegliwości przewodu pokarmowego. Aby uniknąć niekorzystnych skutków spożywania pieczarek należy więc je ugotować lub udusić.
 
wp.pl, arb
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...