Wartościowa pieczarka

Wartościowa pieczarka

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. Wikipedia
Wbrew powszechnej opinii pieczarki nie są pozbawione wartości odżywczych. Popularny grzyb zawiera dość dużo białka, jest też bogata w błonnik pokarmowy - a przy tym jest niskokaloryczna, zawiera niewielką ilość tłuszczów i jest całkowicie pozbawiona cholesterolu.
Pieczarki zawierają również prowitaminę D (wzmacnia kości) oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3 - mają pozytywny wpływ na metabolizm). Pieczarka zawiera także fosfor, potas, żelazo, miedź i selen. Białko pieczarek zawiera również aminokwasy egzogenne, których organizm nie potrafi sam syntetyzować.
 
W tej beczce miodu na temat właściwości odżywczych pieczarek jest jednak również łyżka dziegciu - ściana komórkowa pieczarki zbudowana jest z chityny, która może wywoływać dolegliwości przewodu pokarmowego. Aby uniknąć niekorzystnych skutków spożywania pieczarek należy więc je ugotować lub udusić.
 
wp.pl, arb