Polacy rzadziej chodzą do restauracji

Dodano:
fot. Wikipedia
Według najnowszego raportu Ipsos zmieniają się przyzwyczajenia żywieniowe Polaków w porównaniu do poprzedniego roku. Zmniejszyła się liczba osób jedzących w restauracjach. Rzadziej kupujemy kanapki i sałatki w miejscu pracy.
Zgodnie z raportem „Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków" sformułowanym przez Ipsos większość Polaków przynajmniej od czasu do czasu spożywa posiłki poza domem. Jeśli żywimy się poza domem, to zazwyczaj u rodziny lub znajomych. Trochę rzadziej, ale też z dużą częstotliwością odwiedzamy pizzerie, fast foody, budki z zapiekankami lub z kebabem. Rzadziej wymieniane są przez respondentów bary sushi - z ich oferty zdarza się korzystać co czwartej osobie spożywającej posiłki poza domem.

W ciągu ostatniego roku zmniejszył się odsetek Polaków spożywających od czasu do czasu posiłki poza domem, a przede wszystkim zmniejszyła się liczba osób deklarująca odwiedzanie restauracji. Jednocześnie obniżeniu uległa średnia wartość wydatków ponoszonych na żywienie się poza domem. W 2010 roku  na stołowanie się poza domem wydawaliśmy około 87 zł na miesiąc, podczas gdy w roku obecnym kwota ta wynosi 81 zł.

Polacy nie mają też nawyku zamawiania gotowych posiłków do domu. Połowa z nas nigdy nie zamawia takiego posiłku, a 25 proc. deklaruje, że zamawia gotowe posiłki rzadziej niż raz w miesiącu. Dopiero co dwudziesta osoba korzysta raz w tygodniu z jedzenia „na wynos" spożywanego w domu. Jeśli już decydujemy się na zamówienie jedzenia bezpośrednio do domu, to zazwyczaj wybieramy pizzę, dużo rzadziej kebab, a czasami tylko „chińszczyznę”, pierogi, kurczaka czy obiady domowe.

Zmieniły się też przyzwyczajenia żywieniowe Polaków w miejscu pracy. Zdecydowana większość przynosi kanapki czy sałatki z domu. W porównaniu do ubiegłego roku zmalał odsetek osób decydujących się na zakup kanapek od firm cateringowych. Nie uległa natomiast zmianie ilość osób kupujących dania na ciepło w pracy – na ten sposób odżywiania w trakcie pracy ciągle decyduje się 13 proc. aktywnych zawodowo Polaków.

Spadek aktywności Polaków, jeśli chodzi o jedzenie poza domem może mieć związek ze zmierzonym również przez Ipsos spadkiem poziomu optymizmu konsumenckiego. Badania Ipsos przeprowadzone zostały na reprezentatywnej próbie 825 Polaków.

kuchnia.wp.pl, mpr

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...