Polacy rzadziej chodzą do restauracji

Polacy rzadziej chodzą do restauracji

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. Wikipedia
Według najnowszego raportu Ipsos zmieniają się przyzwyczajenia żywieniowe Polaków w porównaniu do poprzedniego roku. Zmniejszyła się liczba osób jedzących w restauracjach. Rzadziej kupujemy kanapki i sałatki w miejscu pracy.
Zgodnie z raportem „Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków" sformułowanym przez Ipsos większość Polaków przynajmniej od czasu do czasu spożywa posiłki poza domem. Jeśli żywimy się poza domem, to zazwyczaj u rodziny lub znajomych. Trochę rzadziej, ale też z dużą częstotliwością odwiedzamy pizzerie, fast foody, budki z zapiekankami lub z kebabem. Rzadziej wymieniane są przez respondentów bary sushi - z ich oferty zdarza się korzystać co czwartej osobie spożywającej posiłki poza domem.

W ciągu ostatniego roku zmniejszył się odsetek Polaków spożywających od czasu do czasu posiłki poza domem, a przede wszystkim zmniejszyła się liczba osób deklarująca odwiedzanie restauracji. Jednocześnie obniżeniu uległa średnia wartość wydatków ponoszonych na żywienie się poza domem. W 2010 roku  na stołowanie się poza domem wydawaliśmy około 87 zł na miesiąc, podczas gdy w roku obecnym kwota ta wynosi 81 zł.

Polacy nie mają też nawyku zamawiania gotowych posiłków do domu. Połowa z nas nigdy nie zamawia takiego posiłku, a 25 proc. deklaruje, że zamawia gotowe posiłki rzadziej niż raz w miesiącu. Dopiero co dwudziesta osoba korzysta raz w tygodniu z jedzenia „na wynos" spożywanego w domu. Jeśli już decydujemy się na zamówienie jedzenia bezpośrednio do domu, to zazwyczaj wybieramy pizzę, dużo rzadziej kebab, a czasami tylko „chińszczyznę”, pierogi, kurczaka czy obiady domowe.

Zmieniły się też przyzwyczajenia żywieniowe Polaków w miejscu pracy. Zdecydowana większość przynosi kanapki czy sałatki z domu. W porównaniu do ubiegłego roku zmalał odsetek osób decydujących się na zakup kanapek od firm cateringowych. Nie uległa natomiast zmianie ilość osób kupujących dania na ciepło w pracy – na ten sposób odżywiania w trakcie pracy ciągle decyduje się 13 proc. aktywnych zawodowo Polaków.

Spadek aktywności Polaków, jeśli chodzi o jedzenie poza domem może mieć związek ze zmierzonym również przez Ipsos spadkiem poziomu optymizmu konsumenckiego. Badania Ipsos przeprowadzone zostały na reprezentatywnej próbie 825 Polaków.

kuchnia.wp.pl, mpr