Pizza może być zdrowa. Ta uchroni cię przed rakiem i chorobami serca
Jak podaje „Daily Mail”, nad pizzą, która będzie zapobiegała nowotworom i chorobom serca, pracowali naukowcy i kucharze z Neapolu. Pizza Pascalina, bo tak został nazwany nowo opracowany smakołyk, jest nazywana także pizzą „przedłużającą życie”.
Przepis na pizzę
Dodatki do wypiekanej z mąki pszennej Pascaliny stanowią składniki znane z diety śródziemnomorskiej: pomidorki koktajlowe, oliwki, oliwa extra virgin, czosnek, chilli oraz rapini, czyli odmiana brokuła. Naukowcy z Krajowego Instytutu Onkologii w Neaplu twierdzą, że dla celów zdrowotnych taka pizza powinna być jedzona dwa razy w tygodniu.
Nie przez przypadek pizza nie zawiera mięsa oraz sera. Składniki te są wprawdzie bardzo popularnym dodatkiem do wypiekanego placka, ale są również tłuste i mogą przyczyniać się do rozwoju chorób serca. Z kolei pomidorki zawierają dużo witamin i minerałów, a dotychczasowe badania wskazują, że mogą spowalniać rozwój niektórych nowotworów. Podobnie jest w przypadku rapini, które zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
O ile przepis na pizzą zapobiegającą nowotworom jest czymś nowym, o tyle same badania nad zdrowotnością tego posiłku są prowadzone od dawna. Już w 2003 roku odkryto, że ludzie, którzy jedzą pizzę co najmniej dwa razy w tygodniu, mają 59 proc. mniej „szans” na zachorowanie na raka przełyku oraz 34 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwór gardła. Osoby jedzące regularnie pizzę rzadziej chorują także na nowotwór jelita.