Pizza może być zdrowa. Ta uchroni cię przed rakiem i chorobami serca

Pizza może być zdrowa. Ta uchroni cię przed rakiem i chorobami serca

Pizza, zdjęcie ilustracyjne
Pizza, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Fotolia / Vankad
Naukowcy i kucharze opracowali przepis na zdrową pizzę. Posiłek składający się głównie z warzyw ma nie tylko dobrze smakować, ale przede wszystkim chronić przed nowotworami i chorobami serca.

Jak podaje „Daily Mail”, nad pizzą, która będzie zapobiegała nowotworom i chorobom serca, pracowali naukowcy i kucharze z Neapolu. Pizza Pascalina, bo tak został nazwany nowo opracowany smakołyk, jest nazywana także pizzą „przedłużającą życie”.

Przepis na pizzę

Dodatki do wypiekanej z mąki pszennej Pascaliny stanowią składniki znane z diety śródziemnomorskiej: pomidorki koktajlowe, oliwki, oliwa extra virgin, czosnek, chilli oraz rapini, czyli odmiana brokuła. Naukowcy z Krajowego Instytutu Onkologii w Neaplu twierdzą, że dla celów zdrowotnych taka pizza powinna być jedzona dwa razy w tygodniu.

Nie przez przypadek pizza nie zawiera mięsa oraz sera. Składniki te są wprawdzie bardzo popularnym dodatkiem do wypiekanego placka, ale są również tłuste i mogą przyczyniać się do rozwoju chorób serca. Z kolei pomidorki zawierają dużo witamin i minerałów, a dotychczasowe badania wskazują, że mogą spowalniać rozwój niektórych nowotworów. Podobnie jest w przypadku rapini, które zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

O ile przepis na pizzą zapobiegającą nowotworom jest czymś nowym, o tyle same badania nad zdrowotnością tego posiłku są prowadzone od dawna. Już w 2003 roku odkryto, że ludzie, którzy jedzą pizzę co najmniej dwa razy w tygodniu, mają 59 proc. mniej „szans” na zachorowanie na raka przełyku oraz 34 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwór gardła. Osoby jedzące regularnie pizzę rzadziej chorują także na nowotwór jelita.

Czytaj także:
Nietypowe dzieła artysty. Tworzy w tostach, pizzy i czekoladzie

Czytaj także

 1
  • Najlepsza będzie po "polsku"- z kaszanką lub golonką i kiszoną kapustą.