Środa to mała sobota

Środa to mała sobota

Badanie Dwa śniadania Polaków wykazuje, że Polacy jedzą pełnowartościowe poranne posiłki tylko w weekendy. Czas przekonać się, że warto zdrowe nawyki przenieść również na pozostałe dni tygodnia. Myślisz, że nie masz czasu i siedem dni to dla Ciebie za dużo? Wprowadzanie zmian zacznij małymi krokami na początek spróbuj jeść zdrowe śniadanie na przykład już od środy. Satysfakcja gwarantowana!

Badanie zwyczajów śniadaniowych Polaków, przeprowadzone w październiku 2013 roku przez instytut ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki TYMBARK wykazało, że większość Polaków tylko w weekendy ma czas, aby zadbać o obecność witamin na talerzu. - Pacjenci, tłumacząc się brakiem czasu, przyznają, że w tygodniu rzadko kiedy udaje im się zjeść porządne śniadanie potwierdza dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej hälsa. - Tymczasem budzący się po całonocnej głodówce organizm potrzebuje odpowiedniego bodźca do działania, a pierwszy posiłek powinien zapewnić potrzebną mu energię. Aby śniadanie spełniało swoje zadanie, koniecznie powinniśmy pamiętać o zjedzeniu przy tej okazji pierwszej z codziennych pięciu porcji warzyw, owoców lub soku.

Wczesnowiosenna aura wyjątkowo sprzyja sięganiu po soki 100%, które z powodzeniem rekompensują brak świeżych sezonowych warzyw i owoców. - Te dostępne są tylko w lecie i jesienią, tradycyjnie jada się ich mało w zimie i wczesną wiosną, gdy dieta składa się głównie z mięsa, tłuszczu i węglowodanów przyznaje Aneta Łańcuchowska. W ten sposób nie dostarczamy wystarczającej ilości składników odżywczych, których zmagający się z niedawną zimą organizm bardzo potrzebuje. - Warto nadrobić te zaległości sokiem owocowym lub warzywnym podpowiada ekspert. - Szukając odpowiedniego w sklepie, spójrzmy na skład i koniecznie wybierzmy ten opisany jako sok 100%, który na pewno nie zawiera dodatkowego cukru oraz konserwantów.

Zaczynając zdrowo dzień od szklanki soku 100% TYMBARK, można dowolnie dobierać ulubione smaki tak, by pasowały do pozostałych składników śniadania, a także do konkretnych potrzeb naszego organizmu. - Osobom borykającym się z anemią polecam picie do śniadania soku pomarańczowego, gdyż witamina C w nim zawarta ułatwia wchłonięcie się żelaza np. z produktów mięsnych, czy też z ryb. Jeżeli natomiast celem jest obniżenie poziomu złego cholesterolu, odpowiednim wyborem będzie sok grejpfrutowy, który zawiera narynginę. Regularne picie soku do śniadania przekłada się też na lepsze przyswajanie przez organizm wapnia materiału budulcowego kości. To ważne, bo np. szczawiany, zawarte w herbacie, skutecznie blokują wchłanianie tej substancji odżywczej.

Soki 100% TYMBARK zawierają szereg różnorodnych witamin i składników mineralnych, m.in.: witaminę C, E, PP, prowitaminę A, potas, błonnik, pektynę, czy też kwas foliowy, dlatego pamiętajmy, aby w naszej diecie pojawiały się różne smaki soków. Taka różnorodność pomoże wzbogacić organizm w niezbędne substancje odżywcze. - Witamina C, obecna np. w najbardziej popularnych sokach cytrusowych, świetnie uodparnia, chroniąc nas przed infekcjami wyjaśnia Aneta Łańcuchowska. W soku wieloowocowym typu multiwitamina, zawierającym takie owoce jak brzoskwinia i mango, znaleźć możemy witaminę A, odpowiedzialną za prawidłowy proces widzenia, jak i atrakcyjny wygląd skóry. Z kolei kwas foliowy, również obecny w multiwitaminie, jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u dziecka, dlatego jego spożywanie jest zalecane kobietom w ciąży.

Dietetycy oraz eksperci żywieniowi są zgodni, że dieta bogata w owoce, w tym naturalne soki owocowe 100%, to gwarancja lepszego samopoczucia i zwiększenia odporności żyjącego w pośpiechu organizmu. Ponieważ organizm nie jest w stanie magazynować zapasów witamin i soli mineralnych, regularnie potrzebuje naszego wsparcia w dostarczaniu odpowiednich składników. Dlatego dietetycy zalecają spożywanie od 500 do 800 gramów owoców, warzyw lub soku dziennie.

Respondenci badania Dwa śniadania Polaków nie ukrywali, że zapewnienie organizmowi codziennie 5 porcji zdrowia jest dla nich trudnym zadaniem. Soki 100% TYMBARK to idealne rozwiązanie, które ułatwia podjąć wyzwanie i pomaga w przeniesieniu zdrowych nawyków śniadaniowych z weekendu na poranne posiłki przygotowywane między poniedziałkiem a piątkiem. Jeśli jednak utrzymanie porannej dyscypliny przez wszystkie siedem dni to dla nas zbyt wiele, spróbujmy na początek zdrowe nawyki wdrażać od środy. Sok 100% sprawia, że spożycie pełnowartościowego śniadania nie musi zajmować więcej czasu. Nawet jeśli nie mamy pomysłu na urozmaicenie porannego menu, wypijmy do tradycyjnej kanapki szklankę soku TYMABRK 100%, aby dostarczyć organizmowi pierwszą porcję warzyw lub owoców. Satysfakcja z tego, że robimy dla siebie coś dobrego na pewno wprawi nas w doskonały nastrój, który pozytywnie wpłynie na cały dzień. Już dziś zacznij eksperymentować ze smakami soków 100% TYMBARK, by poznawać swoje upodobania.

Informacje o marce TYMBARK

Marka Tymbark to zdecydowany lider na rynku soków, nektarów i napojów w Polsce. To także jedna z najbardziej wartościowych i najlepiej postrzeganych przez konsumentów marek. Na 10 Polaków, aż 9 dobrze zna Tymbark (źródło: Millward Brown SMG/KRC, luty 2013). Tymbark odniósł również sukces na Facebooku, gdzie gromadzi najwięcej fanów w kategorii FMCG.

Firma buduje swoją pozycję poprzez innowacyjność i elastyczność w reagowaniu na nowe wyzwania rynkowe, kreuje trendy i wyznacza nowe kierunki rozwoju. Produkty sygnowane logo Tymbark są znane w prawie 30 krajach na całym świecie, m.in.: w Rumunii, Litwie, Łotwie, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Irlandii, US A, Szwecji, Finlandii, Holandii, na Malcie i Cyprze.

W ofercie spółki znajduje się szeroka oferta soków owocowych i warzywnych w kartonach i bardzo wygodnych butelkach plastikowych. Do ich produkcji używa się tylko najwyższej jakości owoców, dzięki którym mają doskonały i niepowtarzalny smak. Wszystkie soki od Tymbarku, nie zawierają dodatku cukru, konserwantów i sztucznych barwników bez względu na rodzaj opakowania.

Źródło: Tymbark

dostarczył:
netPR.pl

Czytaj także

 0