Smalec z PHU "Jagr" skażony dioksynami

Smalec z PHU "Jagr" skażony dioksynami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Kolejne próbki mięsa pochodzącego z Irlandii okazały się skażone dioksynami. Tym razem przekroczenie norm zawartości tych niebezpiecznych substancji wykryto w smalcu wyprodukowanym przez PHU "Jagr" z Warlubia.
Jak poinformowała Inspekcja Weterynaryjna, z pięciu przebadanych próbek smalcu pochodzącego z tej firmy, trzy były niezgodne z wymaganiami. Przydatność do spożycia zakwestionowanych partii smalcu kończy się w czerwcu i w lipcu 2009 roku. Produkt ten zostanie wycofany z rynku i zniszczony - podkreśliła Inspekcja w komunikacie.

Wcześniej skażenie dioksynami Państwowy Instytut Weterynarii w Puławach wykrył w pasztetach, szynce mielonce oraz w smalcu.

Inspekcja Weterynaryjna po doniesieniach o możliwym skażeniu dioksynami wieprzowiny z Irlandii sprawdza partie mięsa sprowadzone do Polski przez importerów - w sumie ok. 700 ton.

ab, pap