Opublikowane teksty

  • Kuchnia kanibala

    18 sie 2002Kiedy przed rokiem Timothy Taylor, archeolog z uniwersytetu w Bradford, odnalazł w jaskiniach w Eton i Alveston ślady kanibalizmu, na Wyspach Brytyjskich rozpętała się burza
  • Wielkanocny stół Radziwiłła

    15 kwi 2001Święcone - jak wiadomo - to tradycyjne potrawy, które, poświęcone przez kapłana w Wielką Sobotę, spożywa się w wielkanocną niedzielę na śniadanie. To zwyczaj bardzo stary, wywodzący się jeszcze z prasłowiańskich obrzędów wiosennych ku czci...
  • Łoża wokół gerydonu

    4 mar 2001O kuchni Rzymian w czasach Nerona To nie Rzymianie stworzyli pierwsze dzieła o sztuce kulinarnej, lecz podobnie jak w wielu innych obszarach słowa pisanego - Grecy. Problem polega na tym, że czas obszedł się z najstarszymi zabytkami greckiej...
  • Najstarsza kuchnia świata

    21 lis 1999Dziczyzna przez wieki tak zakorzeniła się w menu, że wymyślono nawet pieczeń sarnią na czas postu
  • Haust słodyczy

    25 paź 1998Na półkach w dobrych winiarniach pojawiły się niedawno butelki zawierające świetny trunek - Pi- neau des Charentes. Nazwę swą wywodzi od krainy, w której jest produkowany i której centrum stanowi winiarski region Cognac. To rodzaj wina likierowego...