Ofiary modrej kapusty

Ofiary modrej kapusty

Dodano:   /  Zmieniono: 
Surówka z czerwonej kapusty i "wielowarzywna" - to, zdaniem Sanepidu, przyczyna zatrucia 124 gliwickich studentów.
124 osobom udzielono dotychczas pomocy lekarskiej w związku z zatruciem pokarmowym w stołówce studenckiej w Gliwicach. 14 z nich trafiło do szpitali zakaźnych w Gliwicach, Bytomiu i Raciborzu. Ich stan w sobotę poprawił się - poinformował gliwicki Sanepid.

"Ogółem lekarze udzielili pomocy 124 osobom, 14 z nich trafiło do szpitali zakaźnych. Liczymy się z tym, że zachorować mogło więcej osób, ale na razie o tym nie wiemy, ponieważ wielu studentów wyjechało do domu na weekend" - powiedziała w sobotę PAP zastępca powiatowego inspektora sanitarnego w Gliwicach Hanna Nabrdalik.

Pracownicy gliwickiego Sanepidu wytypowali dwie najbardziej "podejrzane" potrawy, które mogły spowodować zatrucie - to surówki z czerwonej kapusty i wielowarzywna. Tego dnia pracownicy stołówki przygotowali po 350 porcji obu surówek. Studencka stołówka wydaje dziennie ok. 750 obiadów.

les, pap