Kambodża eksportuje... szczurze mięso

Kambodża eksportuje... szczurze mięso

Dodano:   /  Zmieniono: 2
Kambodża eksportuje... szczurze mięso (fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Jak podaje bbc.com, na polach ryżowych w Kambodży trwają niezwykłe zbiory. Dziesiątki tysięcy dzikich szczurów jest łapane i zabijane, a następnie eksportowane.
- Dzikie szczury są bardzo różne. Jedzą różnorodne jedzenie - powiedział miejscowy rolnik Chhim. Jak sam dodaje, szczury z miasta są brudne i nie nadają się do jedzenia, za to te, które buszują po polach ryżowych są uważane za zdrowe i delikatne, ponieważ te zwierzęta mają bogatą, organiczną dietę. - Smakują trochę jak wieprzowina - mówił Chhim o smaku szczurzego mięsa.

W ciągu jednej nocy, rolnik jest w stanie rozstawić 120 pułapek i złapać do 25 kg szczurów. Następnie zwierzęta są sprzedawane i eksportowane - najczęściej do Wietnamu.

Na przestrzeni ostatnich 15 lat, biznes związany ze szczurzym mięsem wciąż się rozrasta - na początku kilogram mięsa z gryzonia kosztował 20 centów, teraz za kilogram płaci się 2,5 dolara.

BBC

 2

Czytaj także