Siła jeżyn

Siła jeżyn

Hiszpańskim winem musującym Codorniu toast wniósł prezydent Aleksander Kwaśniewski na cześć swego gościa Milana Kucana, prezydenta Słowenii. Kolację przygotował Jacek Sulich z hotelu Victoria.
Jako zimną przystawkę podał jesiotra w galarecie z białym alzackim winem Pinot Blanc Hugel, rocznik 1995. Ten delikatny trunek o lekkim bukiecie polecam szczególnie do zimnej ryby.
Po zupie z borowików goście mogli skosztować zrazów zawijanych z pyzami i terriną z brokuł. Podano do nich czerwone Chateauneuf-du-Pape, rocznik 1994, z winnicy La Bernardine znanej rodziny producenckiej Chapoutier. Europejska sława tego wina przypada na burzliwe dla papiestwa lata 1309-1377, kiedy siedzibą najwyższych zwierzchników Kościoła był Awinion. To właśnie papież Jan XXII, wielki smakosz wina, kazał założyć winnice. Tamtejsze wyroby długo określano mianem win z Awinionu, nim w XIX w. utrwaliła się ostatecznie nazwa La Bernardine. Trunek ten produkuje się z owoców szczepu Grenache, dzięki czemu zyskuje on korzenno-orzechowy bukiet i duży potencjał starzenia.
Do typowo polskiego deseru makowego w sosie jeżynowym, który dodaje wigoru, goście wypili po kieliszku Moscato d?Asti Prunotto. Wino to wyśmienicie komponuje się z wszelkimi owocowymi deserami.

Okładka tygodnika WPROST: 45/1998
Więcej możesz przeczytać w 45/1998 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:
 0

Czytaj także