Lokale kulinarnej gwiazdy w centrum skandalu. Wszystko przez dostawcę mięsa
Brytyjskie media informują, że firma Russella Hume'a, która dostarczała produkty mięsne do licznych lokali na terenie Wielkiej Brytanii, została przyłapana na dystrybucji mięsa nienadającego się do spożycia. W trakcie niezapowiedzianej kontroli przeprowadzonej 12 stycznia w zakładzie w Birmingham stwierdzono uchybienia w zakresie higieny. Jednym z odbiorców produktów Russell Hume był Jamie Olivier, który zaopatrywał tam lokale skupione w sieci Italian.
Reakcja restauratora była natychmiastowa - w komunikacie rzecznik Olivera poinformował o wycofaniu z mięsa dostarczanego przez Russell Hume. „Zrobiliśmy to w poniedziałek, czyli dzień przed tym jak Agencja ds. Żywności wydała komunikat. Zawiesiliśmy też dostawy” - poinformowało w komunikacie biuro prasowe Italian.
Choć słynny brytyjski kucharz, juror programów kulinarnych i autor książek kucharskich zapewnia, że dba o najwyższą jakość produktów w swoich restauracjach, media na Wyspach spekulują, że sprawa może odbić się na opinii lokali.