Polskie świnie budzą niesmak

Polskie świnie budzą niesmak

Dodano:   /  Zmieniono: 
W Szwecji ukazała się książka odsłaniająca kulisy przemysłu spożywczego. Już sam tytuł "Döden i grytan" ("Śmierć w garnku") ma pokazać, że żywność powstaje w wyniku masowego uśmiercania zwierząt, a jej jedzenie może doprowadzić nas do zgonu. Jeden z rozdziałów poświęcony jest "fabrykom świń" w Polsce. Jak piszą autorzy, to właśnie w polskich zakładach produkuje się niezdrowe mięso, a w Szwecji jest ono sprzedawane jako szwedzkie.
Według autorów książki, dziennikarzy popularnej gazety codziennej "Svenska Dagbladet", wszystkiemu winne są wielkie duńskie koncerny mięsne, które głównie w północno-zachodniej Polsce prowadzą ubojnie i zakłady przetwórstwa mięsnego. Publicyści dowodzą, że przy tak masowej produkcji, jaka prowadzona jest w Polsce można zapomnieć o zdrowej i ekologicznej wieprzowinie.

Dziennikarze piszą m.in. o świniach karmionych antybiotykami, złym stanie trzody, powołują się przy tym na informacje uzyskane od polskiego eksperta i działacza ekologicznego Marka Krydy.

Autorzy "Śmierci w garnku" podkreślają, że często mięso pochodzące z polskich zakładów sprzedawane jest w Szwecji jako rodzime. Jak to możliwe? Bywa tak, że prosięta tylko rodzą się w Szwecji, hodowane są w Niemczech, a zabijane w Polsce. W wielu przypadkach w ogóle trudno określić pochodzenie mięsa.

Zapewne po takiej lekturze statystyczny Szwed nie kupi już żadnej żywności z napisem "made in Poland". Klienci będą też uważnie przyglądać się etykietom, na których zapewnia się, że produkt jest w 100 procentach szwedzki.

Kto na tym straci? Oczywiście polski eksport, firmy, a na końcu polski rolnik.

Ostatnie wpisy

  • Bezpłatna komunikacja miejska? Czemu nie! 31 paź 2011 Masz dość wysokich cen biletów komunikacji miejskiej? Jest na to sposób! W Sztokholmie działa grupa nawołująca do jazdy na gapę. Jej działacze uczą przeskakiwania przez bramki metra, a za pomocą Twittera informują, gdzie właśnie przeprowadzanie przeprowadzane są kontrole...
  • Turku to nie Turcja, czyli kulturalna recepta na sukces 30 sie 2011 Tym razem wpis z dawnych rubieży Szwecji, czyli „Wprost z Finlandii”. Mieszkaniec fińskiego miasta Turku na wakacjach. – Skąd jesteś? – pyta go tubylec. – Z Turku – odpowiada Fin. – Aaaaa, z Turcji, tak? – słyszy w odpowiedzi....
  • Polskie świnie uciekają do Szwecji 25 maj 2011 Jedna z sieci szwedzkich supermarketów postanowiła obrzydzić klientom mięso importowane z Polski oraz innych krajów Europy Wschodniej. Zamówiła reklamę, z której wynika, że polskie świnie uciekają z brudnych gospodarstw do pięknej i zielonej Szwecji, gdzie jak powszechnie...
  • Młodzi Szwedzi na praktykach w Polsce 1 kwi 2011 Za pieniądze z programu UE Leonardo da Vinci 10 nastolatków ze szkoły zawodowej z miasteczka Arboga w środkowej Szwecji wyjechało na praktyki do trzech państw Europy. Czterech uczniów trafiło na słoneczne Azory, kolejnych czterech szkoli się na równie ciepłej Malcie, a dwóch...
  • Bezpłciowe przedszkola 19 mar 2011 Działająca na rzecz praw m.in. osób homoseksualnych szwedzka organizacja RFSL właśnie przyznała dwóm pierwszym przedszkolom w Sztokholmie tęczowe certyfikaty HBT. Oznacza to, że w tych placówkach nie ma książek, mebli oraz zabawek, które mogłyby utrwalać stereotypy dotyczące...