Po czteroletnim kierunku licencjackim absolwenci mogą podjąć roczne magisterskie studia uzupełniające w dziedzinie innowacji i zarządzania restauracjami. Organizowane będą także kursy "ciągłego doskonalenia się" dla szefów kuchni, szefów restauracji, kierowników sal i kelnerów. Studenci będą się kształcić pod okiem słynnych kulinarnych ekspertów i restauratorów, m.in. Ferrana Adrii, uważanego za ojca gastronomii molekularnej, szefa uznanej czterokrotnie z rzędu za najlepszą na świecie restaurację "El Bulli" na Costa Brava.
Koszt jednego roku studiów wynosi 8 tys. euro - istnieje jednak możliwość otrzymania stypendium. Chętnych na studiowanie w San Sebastian nie brakuje - ponad 400 osób jest na liście oczekujących na przyjęcie w przyszłym roku. Uniwersytet otrzymał już wsparcie finansowe w wysokości 7 mln euro od hiszpańskiego ministerstwa nauki i innowacji. Całe przedsięwzięcie kosztowało ponad 17 mln euro. Placówka mieści się w 5-piętrowym budynku o kształcie stosu talerzy. Obejmuje część akademicką i przeznaczoną na zajęcia praktyczne.
PAP, arb