Ogromny poziom pestycydów w mrożonkach. Produkty wycofano ze sklepów

Ogromny poziom pestycydów w mrożonkach. Produkty wycofano ze sklepów

Mrożone brokuły, zdj. ilustracyjne
Mrożone brokuły, zdj. ilustracyjneŹródło:Fotolia / bravissimos
Portal Gazeta.pl informuje, że Główny Inspektorat Sanitarny wystosował ostrzeżenie dotyczące mrożonych brokułów wyprodukowanych przez firmę Saint Eloi.

W warzywach wykryty został bardzo wysoki poziom pozostałości pestycydów. Firma Oerlemans Foods Polska, która produkuje mrożonki, rozpoczęła procedurę wycofania ich z rynku. Kwestionowana partia nosi numer 4527040 2/1. Chodzi o opakowania 450 g z terminem przydatności do sierpnia 2018 roku.

Wirtualna Polska podaje, że powodem wydania ostrzeżenia jest zbyt wysoki poziom pozostałości chlorpiryfosu. W mrożonych brokułach marki Saint Eloi przekracza on najwyższy dopuszczalny poziom określony dla tego typu produktów w przepisach prawa żywnościowego.

W komunikacie GIS podano, że firma podjęła działania zmierzające do zidentyfikowania dostawców, od których pochodziły warzywa z zakwestionowanej partii. „Zwiększono liczbę badanych prób surowca od poszczególnych dostawców na obecność pozostałości pestycydów. Wprowadzono ponadstandardowe kontrole na etapie pola (analizy w systemie kopertowym), skupu surowca i produkcji oraz zmieniono plan badań dla surowców” – wyjaśnił GIS. Mrożonki sprzedawane są m.in. w sieci sklepów Intermarche.

Źródło: gazeta.pl, WP