Mężczyzna zmarł po zjedzeniu ryby z polskiej przetwórni

Mężczyzna zmarł po zjedzeniu ryby z polskiej przetwórni

Łosoś w salsie z pomidorów i awokado
Łosoś w salsie z pomidorów i awokado / Źródło: Fotolia / Autor: robynmac
Duńskie służby sanitarne poinformowały o czterech przypadkach ciężkiego zatrucia po zjedzeniu ryb z polskiej przetwórni BK Salmon. Jeden z pacjentów zmarł.

Duńska firma Dansk Supermarked Group poinformowała, że cztery osoby poważnie zatruły się po zjedzeniu łososia pochodzącego z polskiej wytwórni BK Salmon. Ryby były sprzedawane w kilku sieciach sklepów m.in. Netto, Billa czy Salling na terenie całego kraju. Według portalu Wiadomości Handlowe problemy miały się pojawić już w maju, kiedy to inspekcja sanitarna wykryław rybach niebezpieczną dla zdrowia bakterię Listeria monocytogenes. Ponowne badania przeprowadzone w sierpniu również wykazały obecność tej bakterii.

W połowie sierpnia do szpitali w Danii trafiły cztery osoby, które skarżyły się na bóle oraz inne dolegliwości. Lekarze określali stan pacjentów jako bardzo ciężki. Życia jednego z nich nie udało się uratować. Mężczyzna zmarł po kilkudniowym pobycie w szpitalu. Duńska spółka Dansk Supermarked Group postanowiła wycofać ze sprzedaży wszystkie ryby pochodzące z polskiej przetwórni. Firma dostarczała produkty tylko i wyłącznie na rynek duński. W żadnej z polskich sieci sklepów nie znajdują się ryby pochodzące z przetwórni BK Salmon.

Czytaj także

 14
  • Takiego łososia bym sobie zjadł kaitect.com/2G8X
    • to jest taka polska przetwórnia jak i banki polskie ha haah a bk sal i mon to spółka zydowska ha ah ah z danii chyba jest ha ahah
      •  
        Treść została usunięta
        • Dziwne skażenie produktu. Jeżeli następuje w procesie produkcji to dotyczy nie 4 porcji lecz całej serii. Takie pojedyncze skażenia są wyłącznie miejscowe. Najczęściej w czasie przygotowania psiłku.
          •  
            Współwłaścicielem był Duńczyk i wtedy wszystko było Ok