Wrażliwość na gluten to mit? Naukowcy doszli do zaskakujących wniosków

Wrażliwość na gluten to mit? Naukowcy doszli do zaskakujących wniosków

Gluten
Gluten Źródło: Fotolia / luciepeclova
Na temat glutenu i jego wpływu na organizm człowieka narosło wiele mitów. Naukowcy twierdzą jednak, że to nie gluten, a fruktany znajdujące się w produktach zbożowych mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie człowieka.

Celiakia, czyli choroba o podłożu genetycznym występuje faktycznie u około 1,3 proc. populacji. Osoby, które cierpią na to schorzenie, nie mogą spożywać produktów zawierających gluten, ponieważ jego obecność powoduje zanik kosmków jelitowych, a w konsekwencji również zaburzenia trawienia i wchłaniania. Wiele osób, u których lekarze nie stwierdzili celiakii, uważa, że źle się czują po spożyciu pieczywa czy ciasta przygotowanego na bazie produktów zbożowych (zawierające orkisz, pszenicę, żyto bądź jęczmień). Z badań wynika, że tzw. "nadwrażliwość" na gluten może występować u około 12 proc. populacji.

Zdaniem naukowców z Oslo University Hospital wynika jednak, że ta grupa nie powinna się wcale obawiać glutenu. Grupa badawcza pod kierownictwem Gry I. Skodje przeprowadziła eksperyment na osobach, które deklarowały nadwrażliwość na gluten, jednak nie stwierdzono u nich celiakii. Każda z osób przez siedem dni miała spożywać batony z glutenem lub fruktanami, lub pozbawioną obu tych substancji. Każdy uczestnik musiał wypróbować każdą z tych diet. Po każde j turze badacze sprawdzali stan zdrowia i samopoczucie ochotników.

Wyniki badań okazały się zaskakujące. Okazało się, że po zjedzeniu batoników z glutenem lub pozbawionych substancji, u ochotników nie wystąpiły żadne niepożądane skutki. Jednak w przypadku spożywania batonów z fruktanami, dolegliwości pojawiły się o 13 proc. częściej. Zdaniem naukowców to właśnie fruktany, związki pochodzenia roślinnego zawierające fruktozę czy glukozę. są odpowiedzialne za negatywne dolegliwości zdrowotne. Badacze dodają, że fruktany są obecne w wielu produktach, które mają również wysoką zawartość glutenu. Tak więc osoby na diecie bezglutenowej często nieświadomie eliminowały również z diety fruktany.

Źródło: Gazeta.pl