Błąd w smartfonach. Mogą wysyłać zdjęcia bez wiedzy użytkowników

Błąd w smartfonach. Mogą wysyłać zdjęcia bez wiedzy użytkowników

Telefon, zdj. ilustracyjne
Telefon, zdj. ilustracyjne / Źródło: Fotolia / Witthaya
Portal niebezpiecznik.pl informuje o błędzie w smartfonach Samsunga. Część telefonów po wprowadzeniu najnowszej aktualizacji zaczęła wysyłać zdjęcia bez wiedzy ich użytkowników.

Według informacji serwisu niebezpiecznik.pl, błąd występuje w smartfonach Samsunga z serii Galaxy. Problem związany jest z aplikacją Wiadomości, a dokładnie z jej najnowszą wersją. Zainfekowane błędem telefony rozsyłają zdjęcia przypadkowo wybranym osobom z listy kontaktowej. Smartfon robi to automatycznie, bez wiedzy właściciela. Co gorsze, użytkownik nie może sprawdzić komu i jakie zdjęcie wysłał. O tym może dowiedzieć się wówczas, gdy zaalarmuje go o tym odbiorca niespodziewanej wiadomości.

Opcja w ustawieniach

Portal poinformował, że Samsung wie już o tym błędzie i pracuje nad jego rozwiązaniem. Problem na szczęście nie występuje na wielką skalę. Aktualizacja, która odpowiada za ten błąd nie została jeszcze wgrana przez wszystkich użytkowników smartfonów z linii Galaxy. Właściciele telefonów, którzy nie chcą ryzykować wysłania niechcianej wiadomości, muszą w ustawieniach aplikacji Wiadomości ograniczyć jej dostęp do zdjęć. Z kolei po uzyskaniu billingu u operatora można sprawdzić, czy z naszego telefonu nie zostały wysłane jakieś przypadkowe zdjęcia.

Czytaj także:
Problemy z aplikacją WhatsApp. Do użytkowników mogą trafić niechciane wiadomości

Stanowisko Samsung Polska

„Samsung wnikliwie weryfikował temat przez ostatnie kilka dni. W wyniku naszych ustaleń nie stwierdzono żadnych usterek, zarówno od strony sprzętu jak i oprogramowania, które mogą mieć związek z omawianym przypadkiem. W skali globalnej nie odnotowaliśmy podobnych doniesień ze strony użytkowników, jednak będziemy kontynuować działania w celu wyjaśnienia sprawy” – przekazał w oświadczeniu Olaf Krynicki, rzecznik prasowy Samsung Polska.

Czytaj także

 1
  •  
    To nie jest błąd tylko błędne było niechcący włączenie po aktualizacji backdoora, który miał nie być włączany tylko działać w ukryciu. Zgodnie z założeniem producenta.