93,5 proc. suszonych owoców, warzyw i grzybów w sklepach, skontrolowanych przez Śląski Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej, miało - oględnie mówiąc - wady.
Te wady to m.in. żywe szkodniki w opakowaniach suszonych grzybów, mazista konsystencja śliwek i pozostałości pestek. Na takie suszone produkty można się natknąć w sklepach województwa śląskiego.
"To zaskakująco zły wynik, ponieważ ogólnie jakość towarów oferowanych w polskich sklepach poprawia się. Szczególnie bulwersujące są przypadki znalezienia żywych czerwi w opakowaniach grzybów" - powiedział rzecznik Inspektoratu Adam Zawiszowski.
em, pap
"To zaskakująco zły wynik, ponieważ ogólnie jakość towarów oferowanych w polskich sklepach poprawia się. Szczególnie bulwersujące są przypadki znalezienia żywych czerwi w opakowaniach grzybów" - powiedział rzecznik Inspektoratu Adam Zawiszowski.
em, pap