Dzień zaczynamy od kawy, umawiamy się też „na kawę”, gdy brakuje nam energii również po nią sięgamy, a gdy jesteśmy w pięknych miejscach, najchętniej delektujemy się… kawą. Choć kawa dla wielu stała się już codziennością, niektórzy wciąż traktują ją jak rytuał. To napój, który cenimy, lubimy i z którym namiętnie eksperymentujemy. Kawa z lodem przywodzi nam na myśl urlop nad wodą, pumpkin spice latte nieodłącznie kojarzy się z jesienią, a piernikowe latte to zdecydowanie smak Bożego Narodzenia.
Kawa pod choinką?
Kawa to prezent, który „i tak się przyda”, bo w każdym domu znajduje się zapas w szafce. Ziarna można dobrać pod poranne rytuały czy styl życia. Sposobów parzenia, rodzajów ziaren, gatunków i dodatków do kawy jest mnóstwo, co sprawia, że ryzyko nietrafionego prezentu znacząco spada.
Dla każdego można znaleźć coś co go ucieszy. Jak zatem podejść do tego wybierania kawowego prezentu?
Na początek podstawy. Jeśli będziesz chciał podarować prezent w formie samej kawy, zapamiętaj ten najważniejszy podział:
- Arabika – to najpopularniejsza, aromatyczna, o niskiej zawartości kofeiny. Smak dość łagodny.
- Robusta – to dodawana głównie do mieszanek z arabiką. Ma mocny, bardziej gorzki smak i wyższą zawartość kofeiny.
Gdy zdecydujesz się dać na prezent kawę ziarnistą, przyswój parę zasad związanych ze stopniem jej palenia.
Stopień palenia
Palenie kawy to proces, którym roasterzy (palacze) wydobywają z ziaren smak i aromat. Od stopnia palenia kawy zależy jej smak oraz to, do jakich metod parzenia dana mieszanka będzie najlepsza. Na opakowaniach możemy zobaczyć cztery stopnie palenia:
- Jasny – ziarna mają kolor cynamonowy, a kawa ma wysoką kwasowość, kwiatowy aromat i dużo owocowych nut. W smaku jest bardzo lekka i delikatna. Idealna do parzenia w ekspresie przelewowym, dripperze, aeropresie i chemexie.
- Średni – ziarna mają brązowy kolor, a smak jest głębszy i zbalansowany. Mają przyjemny, słodki smak i średnią kwasowość. Najlepsze będą do parzenia w ekspresie przelewowym, automatycznym i kolbowym, kawiarce i frenchpressie.
- Średnio ciemny – ziarna mają ciemnobrązowy kolor i słodko-gorzki smak. Najlepiej sprawdzi się w ekspresie kolbowym i automatycznym, kawiarce i frenchpressie.
- Ciemny – ziarna mają tłustą, oleistą powierzchnię i charakteryzują się dymnym zapachem oraz wysokim stopniem goryczy. Najlepsze do parzenia mocnej kawy w ekspresie kolbowym i automatycznym.
Kawowe akcesoria
Sposobów parzenia kawy jest mnóstwo, od szybkich po rytualne. Często kawa to coś więcej niż „zastrzyk energii”, dlatego warto być może podarować coś, co pomoże zmienić „szybką kawkę” w chwilę przyjemności i pomoże odkryć smak kawy na nowo.
- dripper – małe urządzenie, które kształtem przypomina stożek. Parzenie jest proste, wkładamy filtr, wsypujemy zmieloną kawę i zalewamy wodą, a kawa skapuje do pojemnika pod spodem. Tym sposobem uzyskujemy napar o bogatym profilu smakowym. Dripper będzie idealny dla kawoszy, którzy lubią rytuały i głębię smaków w porannej filiżance.
- aeropress – gadżet dla kawoszy, którzy często podróżują. Urządzenie jest małe i poręczne, z łatwością można je złożyć w niewielką kostkę, a po rozłożeniu przypomina trochę strzykawkę. Parzenie kawy w aeropressie jest szybkie i łatwe, wystarczy włożyć filtr, wsypać kawę, zalać wodą i przecisnąć przez wspomnianą strzykawkę. Kawa ma intensywny smak.
- chemex – chemex to zaparzacz do kawy, który zachwyca też wyglądem. Ma kształt klepsydry z drewnianą obręczą pośrodku, owiniętą skórzanym rzemykiem. Kawę parzymy w nim metodą przelewową. Do dzbanka wkładamy filtr, wsypujemy odpowiednio zmielone ziarna i powoli zalewamy wodą. Kawa powoli skrapla się do zbiorniczka, dając aromatyczny napój bez fusów.
- młynek do kawy ręczny lub automatyczny – kawa ze świeżo zmielonych ziaren to zdecydowanie najbardziej aromatyczny napój o poranku. Do mielenia ziaren potrzebny jest młynek, który wydobędzie cały smak i aromat. Możemy wybrać klasyczny, żarnowy młynek, lub elektryczny. Żarnowy wymaga nieco więcej siły, ale to niezawodny sposób mielenia, o pięknym designie, dzięki czemu stanie się nie tylko przydatnym gadżetem, ale i wyjątkową ozdobą w kuchni. Młynek elektryczny ma nowoczesny wygląd, a mielenie za pomocą jednego przycisku to niezwykła wygoda.
- kawiarka – aromatyczna kawa i ozdoba kuchni w jednym. Kawa parzona w kawiarce jest intensywna, a jej aromat szybko wypełnia całe mieszkanie. Urządzenie parzy kawę metodą ciśnieniową i składa się ze zbiornika na wodę, sitka na zmieloną kawę oraz pojemnika na gotowy napar. Kawę przygotowujemy na ogniu, ale dostępne są też kawiarki dostosowane do kuchenek indukcyjnych i elektrycznych.
- tygielek do kawy po turecku – to gadżet dla osób, które rano potrzebują dawki energii. W tygielku przygotujemy kawę czarną i intensywną w smaku. Do naczynia wsypujemy kawę z cukrem, jeśli słodzimy, i zalewamy zimną wodą. Możemy dodać też przyprawy korzenne dla podbicia smaku. Kawa z tygielka jest prosta w przygotowaniu, należy tylko pamiętać o tym, żeby jej nie zagotować. Zdejmujemy z palnika zanim woda zacznie wrzeć.
Ziarna kawy
Ale, jeżeli nie jesteś pewien, które gadżety twój kawosz może już mieć, albo czy jest osobą, która ma już wszystko, bezpiecznym podarunkiem będzie opakowanie wysokiej jakości ziaren kawy. W końcu kawy nigdy za wiele.
Najlepsze są kawy świeżo palone, z lokalnych palarni, które mają zaznaczone nuty smakowe na opakowaniu. Dzięki temu, możesz zaskoczyć obdarowywanego nowymi smakami.
Ciekawym wyborem może być kawa Brazylia Yellow Bourbon, której nazwa odnosi się do jasnożółtego koloru dojrzałych owoców kawowca. W smaku jest łagodna, kojarzy się z nutami czekolady bądź whisky. Dobra zarówno do espresso jak i kaw mlecznych.
To kawa, która pochodzi z farmy Fazenda Sertao, z regionu Minas Gerais, gdzie rosną kawy na wysokościach od 1100 do 1450 m n.p.m. Czy to ważne? Zdecydowanie tak, bo im wyżej ziarna są uprawiane, tym wyższa jest ich jakość. Wyższa wysokość to wolniejszy wzrost ziaren, co daje bardziej złożone aromaty i lepszą kwasowość.
Dla kawoszy, ceniących intensywniejszy smak, dobrym wyborem będzie kawa Kolumbia Supremo. Charakteryzuje się delikatną kwasowością i nutami owoców cytrusowych. „Supremo” to największe i najbardziej jednolite ziarna arabiki, oznaczane literami AAA.
Wybierając kawę, możemy natknąć się na różne oznaczenia na opakowaniu. Warto znać ich znaczenie, bo z tej informacji odczytamy, jakiej jakości są ziarna.
Liczby od 8 do 20 odnoszą się do sita – im wyższa liczba tym lepiej. Najlepszym wyborem będą kawy, oznaczone cyframi 17/18 – ziarna są duże i poddane delikatnej obróbce. Wielkość ziaren oznaczana jest też literowo np. AA. Analogicznie do cyfr, im więcej A tym lepiej. Oznaczenie AAA to największy rozmiar ziarna, a co za tym idzie, najwyższa jakość.
SHG, HB, SSB – co to takiego?
To skróty, które oznaczają wysokość uprawy ziaren.
SHG i SHB to ziarna z plantacji położonych powyżej 1500m n.p.pm., HG i HB to ziarna uprawiane nieco niżej, w przedziale 1000-1500m n.p.m. – ziarna te mają najwięcej aromatu, a SB i SSB to ziarna uprawiane najniżej, które są najuboższe w smaku.
Szukając czegoś wyjątkowego na prezent, warto szukać czegoś, co zachwyci kawosza. Z kawą może być bowiem jak z oliwą – można kupić zwykłą mieszankę, a można też extra virgin.
Zestawy prezentowe
Jeżeli masz większy budżet, świetnym pomysłem będzie skompletowanie własnego zestawu prezentowego. Brzmi jak czarna magia? To proste. Wybierz jeden z gadżetów, dobierz do niego kawę i gotowe.
Chemex i kawa Brazylia Yellow Bourbon – ten gatunek kawy jest delikatny w smaku, więc metoda parzenia chemexem wyciągnie z niej wszystkie aromaty.
Dla wielbiciela mocniejszych smaków wybierz kawiarkę i kawę Kolumbia Supremo. Kawiarka podkręci intensywny smak tej kawy.
Opcja last minute? Dobrej jakości młynek do kawy i kawa 100% arabika o średnim stopniu palenia to zestaw, który skomponujesz przy okazji wizyty w większym markecie.
Nowy sposób parzenia, nowy aromat, który może odkryć obdarowana osoba, sprawi, że uśmiech będzie jej towarzyszył przez cały rok – nie tylko przy choince.
