Lasagne, warzywa zapiekane w parmezanie, risotto z sosem pesto, smażone bakłażany i tiramisu - te przysmaki włoskiej kuchni przygotowuje dla astronautów z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej znany kucharz z okolic Turynu Davide Scabin. - Po raz pierwszy oryginalna włoska kuchnia podbije Kosmos - podkreślają media.
Kosmiczne jedzenie poleci wprawdzie na orbitę dopiero w listopadzie - ale przygotowanie całej operacji wymaga żmudnej pracy i dlatego już teraz uznany i nagradzany szef kuchni przygotowuje 300 miniporcji każdej potrawy. Musi je dostarczyć do końca czerwca. Najwięcej czasu zajmie opakowanie żywności i dostosowanie jej do warunków panujących w kosmosie - w tym poddanie ich specjalnym procedurom, zapewniającym całkowite wyeliminowanie bakterii.
W kwietniu pochodzący z Sycylii Scabin, który prowadzi restaurację w zamku Rivoli niedaleko Turynu, zaprezentował swoje dania do oceny pięciu astronautom w ośrodku w Kolonii w Niemczech. Próbę tę włoski kucharz przeszedł znakomicie i to właśnie jemu powierzono zadanie przygotowania kosmicznego jedzenia. Kucharz wybrał klasykę włoskiej kuchni, która urzekła astronautów i wygrała z daniami japońskimi oraz amerykańskimi. - Dostaję dreszczy na samą myśl o tym, że coś, czego dotykam, poleci w Kosmos - przyznał Scabin. Dodał, że ułożył menu z samych smakołyków, by w ten sposób "podnieść na duchu" załogę Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, która spędzi pół roku w skrajnie trudnych warunkach.
PAP, arb