Najniebezpieczniejsze pokarmy

Najniebezpieczniejsze pokarmy

Dodano:   /  Zmieniono: 
Jaja, tuńczyk i ostrygi powodują najwięcej chorób pokarmowych w Stanach Zjednoczonych, podaje „El País”.
Badanie amerykańskich ekspertów z Centrum Kontroli Chorób (CDC) pokazuje, że wśród najbardziej niebezpiecznych produktów żywieniowych znajdują się jaja, tuńczyk, ostrygi, ziemniaki, ser żółty, lody, pomidory, kapusta oraz truskawki i maliny. Produkty te mogą zawierać salmonellę, bakterie, alergeny, ciężkie minerały, toksyny pochodzące ze zgnilizny czy produkty chemiczne (pestycydy itp.).

Na czele listy znalazły się jaja, przez które w Stanach Zjednoczonych od 1990 roku ponad 11 tys. osób trafiło do szpitala.

Eksperci, którzy przeprowadzili badanie przyznają, że mieli dostęp jedynie do cząstkowych danych, ale pomimo tego obliczyli, że każdego roku 76 milionów Amerykanów choruje z powodu spożywanych pokarmów. Dodają, że problem nie tkwi bezpośrednio w produktach, ale w warunkach ich przechowywania czy przetwarzania.

EW