Podlaska szynka lepsza od parmeńskiej

Podlaska szynka lepsza od parmeńskiej

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zachwycamy się włoską szynką parmeńską, tymczasem na Podlasiu mamy jej odpowiednik - informuje "Metro".
Na Janowszczyznie koło Sokółki powstaje kumpiak, czyli szynka, przypominająca w smaku słynną włoską szynkę parmeńską. Kumpiak został wskrzeszony przez Jana Ancypo według starych receptur.

"Urządziłem chatę prawie tak jak sto lat temu, można przy okazji zobaczyć, jak ludzie wtedy mieszkali. Sześć lata temu zacząłem w niej robić szynkę i ser według tradycyjnej receptury" - mówi pan Jan.

Roczna produkcja to około 200-300 serów i kilkadziesiąt kumpiaków. Są głównie atrakcją na targach krajowych i zagranicznych. Odwiedzający Podlasie mogą zostać nimi tylko poczęstowani.

"Wszyscy się zajadają i dziwią, że w Polsce mamy +włoską+ szynkę. Niestety nie możemy jej sprzedawać w naszym gospodarstwie agroturystycznym. Trzeba przyjechać do Sokółki, by tej szynki spróbować" - zaprasza Jan.