Polskim dżemom będzie łatwiej w UE?

Polskim dżemom będzie łatwiej w UE?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zamiast dżemów niskosłodzonych polscy producenci mają sprzedawać dżemy "o obniżonej zawartości cukru". To efekt rozporządzenia przygotowywanego przez resort rolnictwa, które ma dostosować nasze przepisy do unijnego prawa - pisze "Puls Biznesu".
Dzięki zastosowaniu powszechnie stosowanego w UE określenia "dżem o niskiej zawartości cukru" (taki produkt musi zawierać przynajmniej o 30 proc. mniej cukru od produktu standardowego) sprzedaż polskich produktów w krajach UE ma być łatwiejsza.

- Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie na rynek nowych grup produktów: marmolad i powideł o obniżonej zawartości cukru, a także stosowanie aromatów i surowców liofilizowanych, co powinno wpłynąć korzystnie na stabilizację produkcji - podkreśla Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności .