Nowy, niebezpieczny trend w żywieniu. Może wywołać poważne schorzenia organizmu

Nowy, niebezpieczny trend w żywieniu. Może wywołać poważne schorzenia organizmu

Woda mineralna, zdjęcie ilustracyjne
Woda mineralna, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Fotolia / fot. v.poth
Do Stanów Zjednoczonych dotarła moda na picie tzw surowej wody. Eksperci ds. żywności ostrzegają przed niebezpiecznymi skutkami nowego trendu.

Tym razem do Stanów Zjednoczonych dotarła moda na tzw. wodę raw, czyli surową. W jednym z ostatnich wydań New York Times umieścił spożywanie tego rodzaju wody za jeden z trendów na rok 2018. Dziennikarze wysnuli taki wniosek na podstawie znaczącego wzrostu sprzedaży tzw. surowej wody w amerykańskich sklepach. Woda raw jest sprzedawana jako produkt dla świadomych konsumentów. Producenci twierzą, że jest ona znacznie zdrowsza niż woda kranu czy mineralna.

Mukhande Singh, założyciel firmy Live Water uważa, że surowa woda jest doskonałym źródłem dobrych bakterii i mikroelementów, które znacząco wpływają na poprawę stanu nawodnienia oraz nawilżenia organizmu. Innego zdania są specjaliści ds. żywienia, którzy twierdzą, że nieuzdatniana woda może być bardzo niebezpieczna dla naszego organizmu i doprowadzić do wielu schorzeń.

Dr. Donald Hensrud, szef Mayo Clinic in Rochester w stanie Minnesota tłumaczy, że w tego typu surowej wodzie może się znaleźć wiele pasożytów, wirusów, substancji kancerogennych oraz bakterii E.coli. Naukowiec podkreśla, że skład mikrobiologiczny wody, która jest pobierana z niekontrolowanych ujęć może prowadzić nawet do rozwinięcia się epidemii.

Czytaj także

 3
  • Przypominam ekspertom od żywienia i wody ze wszystkie powtarzam wszystkie!!!!wody butelkowane(i żywności) zawierają Biosphenol A...!!!!w skrócie BPA ....chemia ta wydzielana jest z plastiku i w ludzkim organizmie zachowuje się jak "estrogen" tj. hormon żeński... .... pytania???
    Gdzie jesteś ministrze zdrowia!!!???
    • O jednym się nie mówi... Wszechobecne środki konserwujące są bardzo skuteczne - powodują, że giną bakterie a żywność się nie psuje nawet kilka miesięcy.... Jest The Best... tylko jedno pytanie... te środki trafiają do naszych jelit i zgadnijcie, jak są skuteczne?
      Przewiduje się, że w następstwie niedoboru witamin (aby wytworzyć większość witamin i i życiowych związków podtrzymujących życie człowieka jest niezbędna mikroflora jelitowa) wzrośnie śmiertelność ludzi o około 60% w najbliższych 20 latach - o ile nie zaprzestanie się masowego używania konserwantów w żywności. Już 7/10 Polaków cierpi na choroby jelit lub nadwrażliwość - czego końcowym stadium są wrzodziejące zapalenie jelit i szybka śmierć....

      Czytaj także