Niespodzianka dla miłośników bananów. Na rynek trafiły owoce z jadalną skórką

Niespodzianka dla miłośników bananów. Na rynek trafiły owoce z jadalną skórką

Banany, zdjęcie ilustracyjne
Banany, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Fotolia / nata_vkusidey
Prawdziwa gratka dla miłośników bananów. Japońscy naukowcy wytworzyli owoce z jadalną skórką, która ma w dodatku wiele właściwości prozdrowotnych.

Na pomysły wytworzenia bananów z jadalną skórką wpadli japońscy naukowcy z ośrodka w Okayamie. Tzw. mongee banana powstały dzięki metodzie, którą można nazwać po polsku zamrożenie, odmrożenie i przebudzenie. Młode bananowce są umieszczane w temperaturze -60°C, a kilka godzin po wyjęciu z chłodni sadzi się je ponownie. Taka metoda produkcji owoców sprawia, że skórki owoców są jadalne. Naukowcy z D&T Farm tłumaczą, że odtwarzają warunki sprzed 20 tysięcy lat. Są one znacznie cieńsze i mniej gorzkie niż w przypadku tradycyjnych owoców. Aby banan był gotowy do spożycia muszą się jednak pojawić na nim brązowe plamki.

Pierwsze banany z farmy D&T trafiły na półki sklepowe w listopadzie ubiegłego roku. Naukowcy podkreślają, że nowa odmiana bananów jest bardzo zdrowa. – Owoce zawierają dużo magnezu, tryptofanu (z którego tworzy się hormon szczęścia, serotonina) oraz witaminy B6. Twórcy nowej odmiany bananów przekonują również, że są one wyjątkowo smaczne. – Wszyscy, którzy próbowali owoców, byli zachwyceni. Mówili, że są bardzo słodkie i znacznie lepsze niż tradycyjne banany – wyjaśnili.

Czytaj także

 1

Czytaj także