WHO szykuje potężną rewolucję. „Najgorszy tłuszcz świata” ma zniknąć ze sklepów

WHO szykuje potężną rewolucję. „Najgorszy tłuszcz świata” ma zniknąć ze sklepów

Margaryna, zdjęcie ilustracyjne
Margaryna, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / damipersi
Jak podaje „New York Times”, Światowa Organizacja Zdrowia postanowiła podjąć działania, które mają skutkować całkowitym wyeliminowaniem z rynku produktów zawierających tłuszcze trans.

Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia podkreślają, że tłuszcze trans są odpowiedzialne za zapychanie tętnic, co w efekcie prowadzi do wylewów, zawałów czy miażdżycy. Tłuszcze trans mają również negatywny wpływ na nasz układ pokarmowy, ponieważ zwiększają ryzyko zachorowania na nowotworów jelita grubego. Ponadto, podnoszą poziom złego cholesterolu i sprzyjają otyłości. WHO zwraca uwagę, że tłuszcze trans znajdziemy w wielu potrawach i produktach, bez których wielu ludzi wprost nie wyobraża sobie życia. Pizza, kebab, chipsy, ciastka, popcorn, paluszki, margaryna - w składzie wszystkich tych posiłków czy produktów znajdziemy tłuszcze trans. Eksperci WHO nie mają wątpliwości, że tłuszcze trans są tak wszechobecne, ponieważ pomagają producentom żywności zachować jej trwałość.

Na wojnę z tłuszczami trans postanowiła pójść Światowa Organizacja Zdrowia. WHO przygotowało specjalny plan naprawczy, który ma zostać zrealizowany do 2023 roku i całkowicie wyeliminować z rynku produkty zawierające tłuszcze trans. WHO w sześciu punktach zaleca, aby władze zapoznały się ze specyfiką przemysłowej produkcji tłuszczów, promowały przetwórców do zastępowania produkowanych przemysłowo tłuszczów trans zdrowszymi olejami, wprowadziły regulacje mające na celu wykluczenie produkowanych przemysłowo tłuszczów trans, monitorowały ich zawartość w produktach spożywczych, budowały tzw. negatywną świadomość wśród konsumentów a na końcu egzekwowały wprowadzone regulacje. Do wprowadzenia podobnych zaleceń zmierza również Komisja Europejska.

Czytaj też:
Jak ograniczyć tłuszcz w diecie? Kilka prostych trików

Źródło: New York Times