Ofiary śmiertelne to cztery kobiety i mężczyzna w wieku od 76 do 95 lat. Wszyscy oni zmarli po zjedzeniu w niedzielną noc sałatki zawierającej mięso kaczki. Niepokojące objawy, takie jak wymioty, wystąpiły u dwudziestu podopiecznych ośrodka. Dwanaścioro z nich zostało hospitalizowanych.
Śledczy wzięli pod lupę ostatni posiłek, który spożywali pensjonariusze. – Nadal mam menu w mojej torebce i wiem, że ostatniej nocy jedli sałatkę Perigord (robi się ją m.in. z sałaty, pomidorków koktajlowych, grillowanych piersi kaczki, konfitowanych kaczych żołądków i foie gras). Co to znaczy? Może to wina foie gras? – pytała w rozmowie z lokalnym dziennikiem „La Dépêche du Midi” wnuczka jednej z ofiar.
Foie gras to rodzaj pasztetu produkowanego ze stłuszczonych kaczych wątróbek. Media spekulują, że to właśnie ten tradycyjny francuski przysmak mógł zaszkodzić seniorom. Jak było naprawdę – ustalą specjaliści. Próbki z jedzenia zostały wysłane do laboratorium, a służby czekają także na wyniki sekcji zwłok.
Prywatny dom opieki La Chêneraie w okolicy Tuluzy na południu Francji w lutym tego roku przeszedł pozytywnie kontrolę sanitarną.
Czytaj też:
Sąd Najwyższy odrzucił wniosek mordercy. „Nie ma gwarancji bezbolesnej śmierci”