Jedzą smażone, zielone wykałaczki. Władze zainteresowały się filmami z milionowymi wyświetleniami

Jedzą smażone, zielone wykałaczki. Władze zainteresowały się filmami z milionowymi wyświetleniami

Korea Południowa ostrzega przed jedzeniem wykałaczek skrobiowych
Korea Południowa ostrzega przed jedzeniem wykałaczek skrobiowych Źródło:X / TheMFDS
Ministerstwo ds. Żywności Korei Południowej ostrzega przed jedzeniem wykałaczek skrobiowych. Zaznaczono, że to produkt higieniczny, który nie był testowany pod kątem żywności.

Ministerstwo Bezpieczeństwa Żywności i Leków Korei Południowej wydało ostrzeżenie, aby nie jeść smażonych wykałaczek wykonanych ze skrobi, które wyglądem przypominają kręcone frytki. Na filmach w sieci pokazywano wykałaczki smażone w głębokim tłuszczu z przyprawami, na przykład ze sproszkowanym serem, ziołami, keczupem, duszone w sosie lub mieszane z makaronem instant. O sprawie zrobiło się głośno w całej Azji – donosi The Telegraph.

Władze ostrzegają przed niebezpieczną „potrawą”. Głośno o tym w całej Azji

Pojawiło się wiele nagrań, które zebrały tysiące polubień i udostępnień oraz miliony wyświetleń, więc stało się to wiralem. W Korei Południowej bardzo popularne są programy kulinarne zwane „Mukbang”, pokazujące ludzi jedzących nadmierne ilości dziwnego jedzenia lub nietypowe potrawy. W 2018 r. południowokoreański rząd próbował objęć je specjalnymi przepisami, obawiając się m.in. wzrostu otyłości, ale musiał się wycofać ze względu na duży sprzeciw obywateli.

Ministerstwo ds. Żywności podkreśliło, że wykałaczki nie są produktem jadalnym, tylko higienicznym. W związku z tym są sprawdzane pod kątem bezpieczeństwa w oparciu o inne normy i przepisy, np. metod produkcji lub zastosowań, ale nie były nigdy testowane pod kątem żywności. „Prosimy o zachowanie wykałaczek dla swoich zębów” – apeluje resort.

Groźny trend w Korei Południowej

Większość wykałaczek w Korei Południowej jest wykonana ze skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej zmieszanej z sorbitolem, słodkim alkoholem cukrowym występującym naturalnie w różnych owocach. Dzięki temu są one biodegradowalne i rozpuszczają się w wodzie.

Sam sorbitol jest nieszkodliwy w niewielkich ilościach, ale w przypadku nadmiernego spożycia może powodować wymioty, biegunkę i stany zapalne. Wykałaczki często zawierają również zielony barwnik spożywczy i są często używane w restauracjach do podnoszenia przekąsek. Stanowią przeciwieństwo do drewnianych wykałaczek znanych w Europie, czy USA.

twitterCzytaj też:
Jak wykorzystać resztki jedzenia? Zrób z nich barwniki, które zmienią stare tkaniny w atrakcyjną dekorację wnętrza
Czytaj też:
6 dni bez jedzenia i picia. 72-latka zatrzasnęła się na strychu

Źródło: The Telegraph