Japonia: chińskie pierożki umyślnie zatrute?

Japonia: chińskie pierożki umyślnie zatrute?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zdaniem japońskiego Ministerstwa Zdrowia, importowane z Chin pierożki, w których stwierdzono obecność toksycznego pestycydu, prawdopodobnie zostały umyślnie zatrute.

Jak zasugerował minister zdrowia Yoichi Masuzoe, wyeliminowana została hipoteza, że w nadzieniu pierogów użyto warzyw skażonych pestycydem. Większość trującej substancji znajdowała się bowiem na cieście pierogów. To dowodziłoby, iż wyrób został z premedytacją pokryty pestycydem.

Importowanymi chińskimi nadziewanymi mięsem i warzywami pierożkami, zwanymi tu "gyoza", poważnie zatruło się w Japonii 13 osób. Strona chińska odrzuca zarzuty, zapowiadając wysłanie do Japonii komisji, mającej zbadać sprawę. Mimo zaprzeczeń władz, działająca w prowincji Hebei firma Tiangyang Food Co. wstrzymała produkcję i dystrybucję pierożków.

pap, ss