Jak gangi podrabiają żywność? Nowy biznes kwitnie

Jak gangi podrabiają żywność? Nowy biznes kwitnie

Dodano:   /  Zmieniono: 
Mrożoną pizzę przykrywa się "emulsją mięsną" (fot. Elżbieta Saba) 
Jak podaje The Independent, coraz częściej, na terenie całej Europy, dochodzi do sprzedaży podrabianych produktów żywieniowych. Jest to szczególnie niebezpieczne dla alergików i dzieci. Po kontroli Europoli i Interpolu, w sklepach odkryto m. in. 430 tys. litrów sfałszowanych napojów i 1,2 tys ton podrobionego jedzenia.
Mleko kozie rozcieńczane krowim, mąka migdałowa dopełniana orzechami startymi na proch, rakotwórcze, ale tańsze, barwniki - to tylko niektóre z odkrytych niedawno praktyk.

Mięso na pizzy zastępuje się produktami mięsopodobnymi, do napojów dodaje się zakazane konserwanty. W samej Wielkiej Brytanii odkryto transport cukierków, którym koloru nadawała Rodamina B (stosowana jako barwnik fluorescencyjny, m.in. do barwienia preparatów biologicznych). Również produkty droższe, jak włoska oliwa z oliwek, produkowana była w Hiszpanii z zepsutych oliwek - ale przepłukanych w płynie odświeżającym.
W Katarze Interpol odkrył maszynę do przedrukowy­wa­nia dat na butelkach. Dzięki niej "odmłodzone" napoje trafiały do sklepów w całej Europie.

W sumie, we wspólnym śledztwie Europolu i Interpolu odkryto w sklepach 430 tys. litrów sfałszowanych napojów i 1,2 tys. ton podrobionego jedzenia.

DK, The Independent