Przełomowe badania. Czekolada zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia

Przełomowe badania. Czekolada zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia

Dodano:   /  Zmieniono: 
Przełomowe badania. Czekolada zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, (fot. sxc.hu)Źródło:FreeImages.com
Z badań naukowców opublikowanych na łamach pisma "Heart" wynika, iż osoby, które regularnie spożywają czekoladę, mają mniejsze ryzyko zawału.
Naukowcy prowadzący badania przez 12 lat przebadali 21 tysięcy osób. Stwierdzili, że codzienne jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko chorób serca o 25 procent.

Eksperci podali ponadto, że u badanych, którzy jedli do 100 g czekolady dziennie, aż o 11 proc. zmniejszyły się szanse na choroby układu krążenia.

Naukowcy uważają, że pozytywny wpływ jedzenia czekolady związany jest z flawonoidami, które mają działanie przeciwzapalne.

RMF FM