Ptasia grypa dotarła do Rumunii

Ptasia grypa dotarła do Rumunii

Dodano:   /  Zmieniono: 
Naukowcy z Londynu potwierdzili, że badane przez nich ptaki padły na terenie Rumunii z powodu groźnego także dla ludzi wirusa ptasiej grypy typu H5N1.
W Polsce nie stwierdzono do tej pory obecności wirusa ptasiej grypy. Ministerstwo rolnictwa zapowiedziało, że w tej sytuacji wyda rozporządzenie nakazujące zamknięcie drobiu w budynkach. Specjaliści z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach (lubelskie) prowadzą stały monitoring tak dzikiego, jak i hodowanego ptactwa.

Zdaniem naukowców, jeśli wirus ulegnie mutacji będzie przenosił się z człowieka na człowieka. Wówczas może dojść do epidemii na skalę światową.

Zakażenie ptasią grypą łatwo pomylić z przeziębieniem. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), objawia się ona m.in.: gorączką (powyżej 38 stopni), kaszlem, kłopotami z oddychaniem, bólami gardła, mięśni czy oczu. Objawy te występują w czasie 1-5 dni od momentu zakażenia. Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla osób o osłabionej odporności, starszych i dzieci oraz mających problemy z układem krążenia i oddechowym.

Ptasią grypę wywołuje wirus o budowie podobnej do wirusa zwykłej grypy. By się namnażać, potrzebuje żywych komórek. Proces ten na razie nie przebiega idealnie, stąd ciągle pojawiają się nowe mutacje. To sprawia, że co roku trzeba się szczepić.

Grypa zwykła jest przenoszona drogą kropelkową, natomiast ptasią grypą można się zarazić poprzez kontakt z chorym ptactwem lub z klatkami i innymi przedmiotami, które mogły mieć styczność z ptasimi odchodami. Wirus może być przenoszony m.in. na obuwiu, pojazdach, ubraniu lub w żywności (np. drób mrożony). Bezpieczne jest tylko ptasie mięso poddane obróbce termicznej. Pieczenie czy gotowanie niszczy wirusa, natomiast surowe jajka czy żółtka mogą być niebezpieczne. Przede wszystkim jednak mięso chorych lub podejrzanych o chorobę ptaków musi być bezwzględnie zniszczone.

Tymczasem wciąż brak szczepionki, która chroniłaby przed ptasią grypą. Część naukowców uważa, że warto się zaszczepić przeciwko zwykłej grypie, co pozwoli zapobiec zagrażającym życiu powikłaniom. Ponadto należy jak najczęściej myć ręce mydłem lub innym detergentem. Sama woda nie wystarczy, ponieważ jest dobrym środowiskiem dla wirusa, który pozostaje w niej aktywny przez dłuższy czas.

(ik, pap)