Obiad na miarę

Dodano:   /  Zmieniono: 
Ken Korman, kierownik naukowy bostońskiej firmy Interleukin Genetics, jest pierwszym pacjentem, który dzięki diecie opracowanej na podstawie analizy profilu genetycznego poprawił stan swojego zdrowia
Jak dopasować dietę do swego profilu genetycznego

Podczas badania własnego DNA Korman odkrył, że jest podatny na infekcje. Schorzenie to nie jest rzadkie - dotyka około 30 proc. populacji. Okazuje się jednak, że dzięki odpowiedniemu menu, bogatemu w kwasy tłuszczowe omega-3, można sprawić, że przypadłość ta nawet się nie ujawni. Taką właśnie dietę, składającą się głównie z ryb, przepisał sobie Korman, stając się tym samym prekursorem nowej dyscypliny naukowej - nutrigenomiki.

Cholesterol bez ograniczeń
Chorzy na cukrzycę powinni unikać dań tłustych. Osobom, które przeszły atak serca, zaleca się ograniczenie spożycia pokarmów zwiększających poziom cholesterolu. Ci, którzy narzekają na zbyt wysokie ciśnienie, powinni stosować jak najmniej soli. Okazuje się jednak, że dzięki analizie informacji genetycznej można uzyskać precyzyjne wskazówki co do tego, jaką dietę powinno się wybrać. Zwycięzcy w genetycznej loterii mogą się dowiedzieć, że są naturalnie uodpornieni na działanie cholesterolu.

Genom na talerzu
Brytyjska firma Sciona rozpoczęła już komercyjną działalność, która polega na udzielaniu porad dietetycznych opartych na analizie profilu genetycznego klienta. Za 120 dolarów oferuje test wykrywający dziewiętnaście polimorfizmów genetycznych mających wpływ na odżywianie i metabolizm.
Od budowy i działania genów zależy sposób przyswajania różnych substancji przez organizm. Zmiana w genie odpowiedzialnym za wydzielanie enzymu MTHFR sprawia, że gorzej przetwarzamy kwas foliowy. Jako uzupełnienie diety dla osób, u których stwierdzona zostanie taka wada, firma Sciona zaleca wątróbkę, czerwone mięso oraz szpinak.
Zmiany w genie powodującym wydzielanie przeciwutleniacza MnSOD osłabiają ochronę komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Menu w takim wypadku powinno zawierać więcej świeżych owoców, warzyw, cebuli i czosnku. Natomiast polimorfizm genów odpowiedzialnych za usuwanie z organizmu substancji toksycznych zwiększa podatność na działanie szkodliwych związków chemicznych. Analiza DNA pozwala także wykryć odmienną budowę genu odgrywającego kluczową rolę w kontrolowaniu metabolizmu alkoholu.
Nad testami genetycznymi pracuje również Interleukin Genetics. Nie skupia się jednak na metabolizmie substancji odżywczych, lecz na wykrywaniu chorób o podłożu genetycznym, którym można by zapobiegać za pomocą odpowiedniej diety.

Rewolucja żywieniowa
"Rewolucja zbliża się szybciej, niż się tego spodziewano" - czytamy w opublikowanym niedawno raporcie "Przyszłość odżywiania", przygotowanym przez Institute for the Future. "Już w 2003 r. naukowcy sporządzą mapę 500 genów człowieka odpowiedzialnych za choroby układu krążenia, co pomoże ustalić, jakie osoby są na nie bardziej podatne i powinny stosować odpowiednią dietę. W 2010 r. jedna trzecia dorosłych Amerykanów będzie kupować nutrigenomiczną żywność, przeznaczoną dla ludzi o określonym profilu genetycznym, a także korzystać z nutrigenomicznych porad" - przewidują autorzy raportu.

Więcej możesz przeczytać w 3/2002 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.