Know - how

Dodano:   /  Zmieniono: 
Ekran agresji
Dzieci przesiadujące przed telewizorem wyrastają na agresywnych dorosłych - wynika z badań Jeffreya Johnsona z Columbia University i jego kolegów. Przez 18 lat uczeni przeprowadzili po cztery wywiady z 700 dziećmi (oraz ich matkami) i na tej podstawie podzielili je na trzy grupy: spędzające przed telewizorem mniej niż godzinę, 1-3 godziny lub więcej niż 3 godziny dziennie. Następnie porównali te dane z aktami policji. Aktów agresji dopuściło się 5,7 proc. badanych z pierwszej grupy, 22,5 proc. z grupy drugiej i aż 28,8 proc.
z trzeciej. Odnotowano też zaskakującą różnicę między płciami: chłopcy spędzający wiele godzin przed telewizorem zachowywali się w sposób nieopanowany w wieku kilkunastu lat, a dziewczynki - gdy przekroczyły dwudziesty rok życia. U pierwszych agresja objawiała się poprzez napady i krwawe bójki, u drugich zaś przez rabunki i groźby użycia siły.

Zdrów jak ryba
Dodawanie do potraw tłuszczu rybnego może znacznie obniżyć ryzyko nagłej śmierci z powodu zawałów serca - dowodzą włoscy naukowcy. Obserwowali oni 11 tys. osób, które wcześniej przebyły zawał. Uczestników eksperymentu podzielono na cztery grupy - jedna otrzymywała codziennie jeden gram nienasyconych kwasów tłuszczowych (pochodzenia rybnego), druga 300 mg witaminy E, trzecia obie te substancje, czwartej zaś podawano placebo. Dieta wszystkich obfitowała w owoce, warzywa, ryby i oliwę z oliwek. Badacze odnotowali jednak, że wśród osób otrzymujących dodatkowo kwasy tłuszczowe, znacznie rzadziej zdarzały się wypadki nagłej śmierci niż u pozostałych. Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych jest m.in. mięso łososi, tuńczyków, sardynek i makreli.

Niebezpieczna dieta
Wysokoenergetyczna dieta, popularna w Stanach Zjednoczonych, może być przyczyną epidemii raka prostaty - twierdzą naukowcy publikujący w "American Journal of Clinical Nutrition". Wnioski o zależności między dietą i chorobą sformułowano na podstawie szczegółowych wywiadów z ponad 30 tys. mężczyzn w wieku 53 lat, z których około 3 tys. cierpiało na schorzenia prostaty. Badanych pytano o ilość spożywanych tłuszczów, zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych, białek i węglowodanów. Dieta chorych była znacznie bardziej energetyczna niż zdrowych.

Alkohol gorszy od skręta
Wypicie kieliszka wina bardziej niż wypalenie skręta osłabia sprawność kierowcy - dowodzą badania Transport Research Laboratory in Crowthorne w Wielkiej Brytanii. Co więcej, wynika z nich, że ryzyko wypadku jest mniejsze, jeśli kierowca poza winem pozwolił sobie na skręta. Czyżby marihuana działała jak antidotum na alkohol? Nie, ryzyko wypadku zmniejsza się, bo osoba, która wypaliła skręta, staje się bardziej ostrożna, co osłabia efekt wywołany przez spożycie alkoholu.

Więcej możesz przeczytać w 16/2002 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.