Relaks w filiżance

Relaks w filiżance

Dodano:   /  Zmieniono: 
Herbata jest – tuż po wodzie – najpopularniejszym napojem Polaków. Kto nie raczy się nią przynajmniej raz dziennie?

Kowalski kupuje rocznie około kilograma herbaty. Jak podaje firma badawcza Euromonitor International, więcej herbaty piją od nas w Europie tylko Turcy (3 kg), Irlandczycy (2,3 kg) oraz Brytyjczycy (2 kg). Po chudych latach, kiedy znaliśmy smak tylko nie najlepszej jakości czarnej herbaty, nadszedł czas na delektowanie się wysokogatunkowymi odmianami z najlepszych plantacji. Co ważne, po herbatę sięgamy już nie tylko ze względu na jej walory smakowe. Wprawdzie dobroczynną moc herbaty Europejczycy docenili dopiero kilkanaście stuleci po mieszkańcach Wschodu, jednak obecnie napar z niej pija niemal każdy, kto dba o zdrowie i dobre samopoczucie. Coraz częściej więc wybieramy herbaty białą, zieloną i czerwoną. Herbata to napar przyrządzany z liści krzewu Camellia sinensis (chińskiej herbaty). Z tej samej rośliny powstaje zarówno herbata czarna, jak i biała, żółta, zielona oraz czerwona – różnica między nimi wynika z odmiennych metod produkcji każdego z gatunków.

Więcej możesz przeczytać w 42/2013 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.