Polska kuchnia podbije Europę

Polska kuchnia podbije Europę

Dodano:   /  Zmieniono: 
Moda na polską kuchnię dopiero się zaczyna. Za pięć lat nasze potrawy będą hitem – mówi Karol Okrasa, kucharz, autor programów o tematyce kulinarnej.

Pamiętasz kuchnię PRL?

Bardzo dobrze. Wychowywałem się na wsi, gdzie życie kulinarne w tamtym czasie było dosyć bogate. Mieszkałem w PGR w Pawłowicach między Grójcem a Tarczynem. W tamtych czasach wieś miała dostęp do różnych nieprzetworzonych dóbr kulinarnych, których dzisiaj poszukujemy: jajek, mięsa, warzyw. Ale wtedy, oczywiście, nikt tego nie doceniał, ludzie zabijali się o różne „miejskie” produkty, uważane wtedy za luksusowe.

Na przykład?

Więcej możesz przeczytać w 24/2014 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.