A la carte - Uczta prezydentów

A la carte - Uczta prezydentów

Dodano:   /  Zmieniono: 
Z okazji rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości Aleksander Kwaśniewski podjął uroczystą kolacją prezydentów Litwy, Łotwy, Estonii, Ukrainy i Węgier.
Dostojnych gości powitano toastem wzniesionym hiszpańskim winem musującym Cuvée Raventos. Do pasztetu z bażanta nadziewanego gęsią wątróbką w sosie żurawinowym podano Chablis 1-er Cru Vaillons (rocznik 1995) z piwnic Michel Laroche. Znajdują się one w monasterze Obediencerie, zbudowanym w IX w. przez mnichów zakonu św. Marcina w Chablis (Burgundia). Właśne im przypisuje się założenie tam pierwszych plantacji winorośli. Z ich owoców produkuje się eleganckie wino o bladożółtym kolorze z odcieniem złota. Trunek ma charakterystyczny bukiet owoców cytrusowych, zielonego jabłka i skoszonej trawy oraz zdecydowanie wytrawny, orzeźwiający i długo utrzymujący się w ustach smak.
Na główne danie mistrz kuchni zaserwował żurek z grzybami i juki cielęce z pyzami i świeżymi szparagami, które popijano hiszpańskim czerwonym winem Mas Borras Pinot Noir - Torres. Posiadłość Mas Borras (15 ha) znajduje się w wysokich partiach Penedés. Wino z rocznika 1993 jest w pełni dojrzałe, ma purpurowo-fioletową szatę, bogaty bukiet wiśni, czarnej porzeczki, wyprawionej skóry i dębowej beczki.
Do bezowej niespodzianki na deser było likierowe włoskie Vino Santo Antinori. Rodzina Antinori prowadzi winnice od 600 lat, a zalety jej win znane są na całym świecie.

Więcej możesz przeczytać w 49/1998 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.