Gessler: Polska zniknęła z talerza 20 lat temu

Gessler: Polska zniknęła z talerza 20 lat temu

Choć milczą o tym prawicowe media, naprawdę daliśmy się wynarodowić - mówi w rozmowie z Piotrem Najsztubem znana restauratorka Magda Gessler i dodaje: - Polska zniknęła z talerza ok. 20 lat temu.
Gessler uważa, że polski rynek kulinarny jest "rynkiem dosyć impotentnych kucharzy i restauratorów, którzy nie mają żadnej szkoły z zewnątrz i duszą się we własnym sosie". - Karty są bardzo zbliżone do moich i czuję się powielona wielokrotnie. W Polsce nie ma  żadnej ochrony prawa autorskiego do dań i wyrobów cukierniczych! Raptem widzę, że wszyscy mają już bezę, mój znak firmowy! Jest tyle dań i ciast Magdo-podobnych! Chciałabym, żeby klient wiedział, co je. W związku z  tym zaczynam podawać, skąd pochodzą produkty, z których korzystam. Cudowny chleb jest z Tarnowa, ogórki z Hajnówki, najlepszy ser żółty carski jest w Białowieży, prawie jak parmezan. A najlepsze czerwone owoce są w Lubelskiem, karpie w Opolu Lubelskim. Zacznijmy się orientować, gdzie, co należy kupić, żeby odnaleźć prawdziwy smak, żeby odbudować tę ekologiczną Polskę z jej prawdziwie kwaśną papierówką! Promujmy Polskę, której za chwilę nie będzie, a która miała swoje smaki wyjątkowe i niepowtarzalne!- mówi Gessler.

Czy według niej mamy jednak w Polsce szansę na mistrzów kucharskich? - Jestem bardzo sceptyczna - stwierdza. - Smak czerpiesz z dzieciństwa, a pamięć smaku masz w podświadomości. Jeśli twoja mama szła na targ, kupowała genialne rzeczy, robiła cudowną jarzynową zupę, robiła najprostsze dania, ale  dobrze, to masz pamięć smakową i masz szansę być geniuszem. A kiedy twoja pamięć smakowa jest płytka, to twoje szanse na bycie dobrym kucharzem są bardzo abstrakcyjne. Brakuje nam szkoły kucharskiej, w  której ludzie wezmą kurczaka i zrozumieją, że istota kurczaka, czy też kaczki, jest w jego skórce - dodaje.

Restauratorka została też zapytana, czym różni się kuchnia warszawska od krakowskiej i tej z pozostałej części Polski. - W Warszawie zjesz dobre sushi, zjesz dobrą kuchnię polską, czasem etniczną, natomiast na prowincji znajdziesz przede wszystkim erzace, zawsze pizzę (czasami dobrą), kebab (rzadko dobry) i znajdziesz jakąś pseudokarczmę polską, zazwyczaj bardzo niedobrą - uważa felietonistka "Wprost" i dodaje: - Na prowincji wiele restauracji chce mieć tak zwaną kuchnię polsko-międzynarodową, więc mają: sałatkę grecką z fetą, sałatkę caprese z mozzarellą i carpaccio, czyli, np. trzy produkty włoskie, osiem polskich i cztery greckie. To kompletne niezrozumienie kuchni, powielenie całego świata w skrócie, bez smaku, bez zapachu i talentu. Ale i tak jemy dużo lepiej niż kiedyś. 

O głównych błędach polskich restauracji, "kopiowaniu" znaków firmowych Magdy Gessler oraz o zwyczajach żywieniowych Polaków, czytaj w najnowszym, poniedziałkowym "Wprost" w rozmowie Piotra Najsztuba


Czytaj także

 6
  • bialy   IP
    jesli ser carski, to gdzie polskie wino?
    • Rob Kuczynsky   IP
      3 most typical Polish dishes (as seen on the streets of Warsaw, Krakow, Wisla, Zakopane, Gdansk etc.):



      Pizza



      Kebab



      Sushi



      Other? hot-dog, hamburger! I find more pierogi, kielbasa and bigos in Chicago than here - the author is RIGHT!
      • blesprus@gmail.com   IP
        WSZĘDZIE JAKIEŚ PODTEKSTY ! PO CO TO ?
        CO ONA WINA DLACZEGO NIE POTRAFIMY OCENIAĆ TEGO CO LUDZIE BROJĄ I MÓWIĄ A NIE TO JAKI KOLOR SKURY CZY RODZICÓW MAJĄ
        A TO DLA CZYTELNIKÓW ABY SIĘ POŚMIAĆ

        Siedem cudów Tuska
        1. jest bezrobocie.
        2. mimo że jest bezrobocie, wszyscy pracują.
        3. mimo że wszyscy pracują, plan nie jest wykonywany nawet w 10 procentach.
        4. mimo że plan nie jest wykonywany nawet w 10 procentach, wszędzie wszystko jest.
        5. mimo że wszędzie wszystko jest, nie wszyscy wszystko mają.
        6. mimo że nie wszyscy wszystko mają, kradną głównie ci, co mają wszystko.
        7. mimo że kradną głównie ci co mają wszystko, nie udaje się nikogo złapać i niczego odzyskać.
        Siedem cudów Gierka
        1. nie było bezrobocia
        2. mimo że nie było bezrobocia, nikt nic nie robił.
        3. mimo że nikt nic nie robił, plan wykonywano w 150 procentach.
        4. mimo że plan wykonywano w 150 procentach, nigdzie niczego nie było.
        5. mimo że nigdzie niczego nie było, każdy wszystko miał.
        6. mimo że każdy wszystko miał, wszyscy wszystko kradli.
        7. mimo że wszyscy wszystko kradli, to co kradli, zawsze było.
        • bez-nazwy   IP
          Ma pani wyjątkowy talent artstyczno- kucharski i niezwykłe chęci do posługiwania się nim.
          • Tadeusz   IP
            Pani Gessler kuchnie polską to już Pani rodzice wynarodowili. W PRL-u słyszał ktoś o przyprawach, o rzeźnikach czy kucharzach.