Eksperci zbadali popularne kanapki. Subway wypadł najgorzej

Eksperci zbadali popularne kanapki. Subway wypadł najgorzej

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Fotolia / k2photostudio
W Kanadzie przeprowadzono testy popularnych kanapek z fast foodów. Postanowiono sprawdzić, ile jest kurczaka w kurczaku.

Badacz z Uniwersytetu Trent w Ontario, Matt Harnden poinformował, że zawartość kurczaka w kurczaku sprawdzono na produktach oferowanych przez najpopularniejsze sieci fast food. W tym celu przeprowadzono testy DNA. Okazało się, że w wyrobach McDonald’s czy Wendy’s zawartość kurczaka wynosi ponad 88 procent.

Znacznie gorzej wypadły produkty sieci Subway. W kawałku z kanapki Pieczony Kurczak znaleziono 53,6 proc. DNA kurczaka. Dla porównania sprawdzono jeszcze drugą kanapkę i wynik okazał się jeszcze gorszy. Było w niej tylko 42,8 proc. Popularna sieć kwestionuje jednak ustalenia badaczy i podkreśla, że wszystkie oferowane przez Subway wyroby są przygotowywane w 100 procentach z białego mięsa kurczaka, które jest marynowane, pieczone lub grillowane.

Oczywiście nie należało się spodziewać, że kawałki drobiu oferowane przez popularne sieci fast food składają się w stu procentach z mięsa. „Independent” przypomina, że do produkcji kanapek używane są przyprawy i inne specjalne składniki, dzięki którym poprawia się smak danego wyrobu.

Źródło: Independent
 1

Czytaj także